Home Kuchnia Ciasta Babka cytrynowa z kisielem. Pyszna!

Babka cytrynowa z kisielem. Pyszna!

2 min read
0
0
babka cytrynowa

Święta Wielkanocy za pasem i z tej okazji przygotowałam nieco inne ciasto – babkę cytrynową. Można ją przygotować ze składników, które zawsze mamy w domu i nawet w ostatniej chwili, bo przygotowanie i pieczenie zajęło mi tylko 1 godzinę. Ostatnio z Jackiem jemy mniej ciast, a te słodkie szczególnie nam nie podchodzą, dlatego ta babka stała się hitem. Babka cytrynowa wyszła bardzo puszysta i lekko kwaśna. Cytrynowy aromat bardzo tutaj pasuje, a ciasto pysznie smakuje z kawą i herbatą. Polecam nie tylko jako świąteczny wypiek.

 

Składniki na babkę cytrynową:

  • 3 jajka
  • 2 białka
  • 120 g mąki
  • 2 kisiele cytrynowe
  • 100 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

+ otarta skórka z wyparzonej cytryny (niekoniecznie)

babka cytrynowa

Jajka ubić razem z białkami i cukrem na puszystą masę. Gdy masa będzie już dobrze ubita zmniejszyć obroty robota i dodać kisiel z torebek. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Wyłączyć mikser. Do masy dodać połowę mąki. Wymieszać drewnianą lub plastikową łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Dodać resztę mąki i wymieszać. Ciasto wylać do podłużnej, natłuszczonej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C piec 10 minut, następnie podnieść temperaturę do 180° C i piec jeszcze 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy jest suchy po wbiciu w ciasto. Po upieczeniu, ciasto szybko wyjąć i wystudzić. Posypać cukrem pudrem. Ozdobić skórką cytryny.

babka cytrynowa

Jakie wypieki przygotujecie na święta?

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …