Home Kuchnia Danie główne Calzone z szynką czyli pieróg mojego męża

Calzone z szynką czyli pieróg mojego męża

4 min read
3
0
calzone z szynką

Są takie dni, kiedy w naszym domu Jacek zamyka się w kuchni, no może nie dosłownie, bo nie mamy drzwi w tym pomieszczeniu, i pichci dla nas coś dobrego. Od czasu do czasu słychać tylko krzyki w stylu „gdzie trzymamy patelnie?” lub „czy to mleko jest dobre?”. Lubię te dni szczególnie i nie dlatego, że mąż wyręcza mnie w kuchni, ale dlatego, że lubię jak On podaje do stołu. Gdy przynosi talerz z potrawą nigdy nie wiem czego się spodziewać, oczywiście w pozytywnym znaczeniu. Jacek ma fajne wyczucie smaku, a kubki smakowe podobne do moich. Oboje lubimy ostrą i doprawioną kuchnię, i chyba dlatego zawsze smakuje mi to co przygotuje dla nas.

Tym razem zupełnie nie miał pomysłu na obiad. Zaproponowałam, aby wykorzystał jeden z przepisów z gazetki kulinarnej. Na jednej ze stron znalazł się przepis krok po kroku jak wykonać Calzone. I to wystarczyło. Calzone przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Wyszło po prostu pyszne. W środku idealnie doprawione, a na zewnątrz złociste. Żebyście widzieli jak był dumny…

Niezbędne składniki

Ciasto:

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 6 łyżek oleju
  • 1 kg mąki

Sos:

  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego rozrobionego z wodą
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa do pizzy

Oraz

  • olej
  • ser żółty
  • papryka
  • pieczarki
  • szynka
  • 1 jajko
  • oliwki
  • 1 cebula
  • sól
  • zioła

Jak zrobić calzone

Drożdże rozpuścić w 0,5 l cieplej wody. Dodać sól, cukier i olej. Wymieszać składniki o dodać do przesianej w misce mąki i wyrobić ciasto. Na początku polecam robić to widelcem, a później ręką. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie – około 1h. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 8 części i rozwałkować na grubość 0,5 cm.

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju z odrobiną soli i dodatkiem ziół (polecam zioła prowansalskie). Szynkę pokroić w paski, ser zetrzeć na tarce.

calzone z szynką

Składniki na sos wymieszać. Każdy placek posmarować przygotowanym sosem i układać pieczarki z cebulą, szynkę, oliwki, starty ser. Calzone oprószyć ziołami i złożyć placek formując i zlepiając brzegi jak pieroga.

calzone z szynką

Blachę posmarować tłuszczem. Ułożyć przygotowane pierogi i posmarować ich powierzchnię jajkiem.

Piec 20-30 minut w temp. 190° C.

calzone z szynką

calzone z szynką

Calzone zostało przygotowane z połowy składników, a całkowity koszt to poniżej 20 zł.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

3 komentarze

  1. Natalia

    08/12/2013 at 17:53

    robiłam raz calzone ale z farszu to tylko dwie rzeczy sa wspolne ser i szynka :)

    Reply

  2. Daria Wojtyniak

    04/12/2013 at 20:48

    wygląda przepysznie :) na pewno spróbuję tylko odrzucę oliwki, bo jakoś nie potrafię ich przełknąć :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…