Home Kuchnia Botwinka po polsku czyli barszczyk

Botwinka po polsku czyli barszczyk

2 min read
0
0
botwinka

botwinka

 

Dziś na obiad botwinka z własnej uprawy – bez sztucznego nawozu i wolne od herbicydów. Nie ma lepszej zupy. Ostatnio prezentowałam chłodnik z tej samej partii buraczków. Wystarczy do tego dodać młodą marchewkę, świeży koperek i zupa prawie gotowa.

Wiecie dlaczego botwinka lub barszczyk z młodych buraczków są lepsze (i zdrowsze) niż z buraków jesiennych? Ponieważ im dłużej warzywa rosną i „siedzą” w ziemi, tym robią się starsze i zaczynają kumulować w sobie szczawiany. Poza tym młode pędy są miękkie i zwyczajnie smaczniejsze. Zatem jedzmy młode buraczki :)

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • kilka młodych marchewek
  • 1-2 ziemniaki
  • bulion
  • łyżka octu
  • koperek
  • ugotowane jajko
  • sól, pieprz

Botwinka krok po kroku

Buraczki oczyszczamy i kroimy. Z młodych liści i łodyżek wybieramy tylko te najładniejsze, bez plamek czy uszkodzeń. Botwinkę kroimy. Bulion podgrzewamy i dodajemy buraczki z botwinką i marchewką. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa gotujemy do miękkości. Na końcu zakwaszamy zupę octem, doprawiamy solą i pieprzem. Botwinka najsmaczniejsza jest jak trochę postoi. Zupa nabiera wtedy ciemnego i pięknego koloru.

botwinka

 

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …