Home Kuchnia Ciasta Biszkoptowy makowiec z jabłkami

Biszkoptowy makowiec z jabłkami

2 min read
1
0

Dziś pokażę wam sposób na błyskawiczne ciasto. Ostatnio podobnie robiłam murzynka z konfiturami. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i włączam robota (Mum). W czasie kiedy ciasto się ubija, ja robię sobie kawę i przeglądam gazetę.

Gdy jajka już będą ubite na puch, zwalniam obroty, dodaję sypkie składniki i mak. Wylewam ciasto do tortownicy, wpycham kawałki jabłka (w kształcie frytek, ale grubsze) i wstawiam do piekarnika. Prawda, że łatwe? I to wszystko bez brudzenia rąk czy wielu naczyń.

Składniki:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki stołowe maku
  • 3 jabłka

Jaja ubić z cukrem na puch. Dodać mąkę, skrobie, mak i proszek do pieczenia. Ostrożnie wymieszać. Jabłka obrać i niedbale pokroić w kształt bardzo grubych słupków. Tortownicę posmarować tłuszczem (tylko dno), posypać bułką tartą i wylać przygotowane ciasto. Powtykać pokrojone jabłka, tak aby część wystawała na powierzchni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170° C około 40 minut. Stan upieczenia ciasta najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli jest suchy to oznacza, że ciasto jest gotowe. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

One Comment

  1. gin

    21/01/2013 at 16:51

    Podoba mi się taki makowy biszkopcik :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …