Ciasta

Biszkoptowy makowiec z jabłkami

Dziś pokażę wam sposób na błyskawiczne ciasto. Ostatnio podobnie robiłam murzynka z konfiturami. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i włączam robota (Mum). W czasie kiedy ciasto się ubija, ja robię sobie kawę i przeglądam gazetę.

Gdy jajka już będą ubite na puch, zwalniam obroty, dodaję sypkie składniki i mak. Wylewam ciasto do tortownicy, wpycham kawałki jabłka (w kształcie frytek, ale grubsze) i wstawiam do piekarnika. Prawda, że łatwe? I to wszystko bez brudzenia rąk czy wielu naczyń.

Składniki:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki stołowe maku
  • 3 jabłka

Jaja ubić z cukrem na puch. Dodać mąkę, skrobie, mak i proszek do pieczenia. Ostrożnie wymieszać. Jabłka obrać i niedbale pokroić w kształt bardzo grubych słupków. Tortownicę posmarować tłuszczem (tylko dno), posypać bułką tartą i wylać przygotowane ciasto. Powtykać pokrojone jabłka, tak aby część wystawała na powierzchni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170° C około 40 minut. Stan upieczenia ciasta najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli jest suchy to oznacza, że ciasto jest gotowe. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

1 Comment

1 Comment

  1. gin

    21/01/2013 at 16:51

    Podoba mi się taki makowy biszkopcik :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top