Home Kuchnia Ciasta Bezy z sokiem – przepis z książki IKEA Fika

Bezy z sokiem – przepis z książki IKEA Fika

3 min read
4
0
bezy s sokiem

Wczoraj Jacek zrecenzował książkę „Fika” (więcej tutaj), a tymczasem dzisiaj ja prezentuję pierwszy przepis z owej książki. Często zostają mi białka, wtedy je zamrażam po 2-3 sztuki i wyjmuję w najmniej oczekiwanym momencie zaskakując rodzinę bezami!

Tym razem w oko wpadły mi bezy z sokiem. Jak napisał Jacek, książka zachwyca swoimi fotografiami i tak zachęcona wysuszyłam blachę bezików.

bezy z sokiem

Składniki:

  • białka z 2 jajek
  • 100 g cukru pudru
  • 4-5 kropli soku z cytryny lub octu
  • sok z malin (lub inny)

Piekarnik rozgrzać do 100-125° C. Białka wlać do suchej miski i ubić z sokiem z cytryny na sztywną pianę.

Dodać cukier i delikatnie wymieszać. Tak przygotowana masę włożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskać ciastka na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.

Aby zabarwić bezy należy na każdą z nich nalać kilka kropel soku i delikatnie zamieszać łyżeczką. Ja nie mieszałam moich bez, bo nie chciałam popsuć ich kształtu.

bezy z sokiem

Przez wiele lat pieczenia różnych ciast nie miałam w swojej kuchni rękawa cukierniczego. Jest to sprzęt który rzadko był mi potrzebnym, a ja potrafiłam się bez niego obejść. Niedawno piekłam tort (klik) i pomocna była mi mini szpryca. Jednak to nie to samo co rękaw…, aż w ubiegłym miesiącu podczas zakupów w Ikea natrafiłam na fajny zestaw: rękaw, końcówki metalowe, płytka z ząbkami do ozdabiania mas tortu oraz żyłka do przecinania biszkopta. No znalazła kura złote ziarno! A cieszyłam się (i dalej się cieszę) jak dzieciak, że taki zestaw mi się trafił. Tak się stałam posiadaczką rękawa i mogę spokojnie wyciskać te swoje bezy :)

bezy z sokiem

W książce piszą, aby bezy piec na środkowej półce aż będą łatwo odklejać się od papieru i „powinno to trwać około 45 minut”. U mnie było to dłużej, a po upieczeniu Jacek powiedział: „Lepsze niż sklepowe”!

 

 

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

4 komentarze

  1. Kinga Kornacka

    06/09/2013 at 15:30

    Wasze zdjęcia również zachęcają do zrobienia takich bezików :)

    Reply

  2. nathaliae

    05/09/2013 at 15:17

    W końcu wrócił normalny układ i widzę wszystkie wpisy na bieżąco ! :D
    Mam pytanie odnoście mrożenia białek – jak to robisz? Nigdy nie mroziłam białek a to świetny pomysł, nie zawsze jest czas i ochota na pieczenie.

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      05/09/2013 at 18:28

      Po rozbiciu jajek, wlewam białka do małego pojemnika z pokrywką – takiego jak używamy do przechowywania lub transportowania żywności. Gdy robię bezy wyjmuję pojemnik wcześniej, zostawiam w lodówce lub na blacie. Białka bardzo szybko się rozmrażają, a po wypiekach nie widzę większej różnicy. Polecam :)

      Reply

      • nathaliae

        05/09/2013 at 19:32

        Proste i sprytne ;) Dziękuje :)

        Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…