Kuchnia

Barszcz czerwony czysty zakwaszany w 5 dni

barszcz czerwony na zakwasie

barszcz czerwony

Od jakiegoś czasu zbierałam się do przygotowania tego przepisu na barszcz czerwony czysty. Receptura pochodzi z książki napisanej przez pewną polską aktorkę (ur.1948). Sama bym nie kupiła tej pozycji, ponieważ pani ta nie jest moją ulubioną aktorką teatralną czy filmową. Książkę posiadam od przeszło 6 lat, a była prezentem od mojego obecnego męża. Bardzo podoba mi się w niej tematyczny podział potraw i tam właśnie pani Bożena proponuje barszcz czerwony zakwaszany. Czy już wiecie, kim jest aktorka i autorka mojej książki?

Ugotowanie tego barszczu od przygotowania do podania zajęło mi 5 dni. Głębia smaku domowego barszczu z buraków jest warta każdego dnia oczekiwania na tą zupę.

Składniki barszczu czerwonego

Składniki podaję według receptury. Mój barszcz ugotowałam z połowy składników. Przepis dopasowałam do swoich potrzeb i taką wersję przedstawiam.

  • 3-3,5 kg buraków
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ocet lub kwasek cytrynowy
  • przegotowana woda
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • cukier do smaku

Jak przygotować barszcz czerwony

Buraki umyć, obrać pokroić i plastry wrzucić do garnka, w którym będzie gotowany barszcz razem z liściem laurowym, zielem angielskim. Posolić i dodać ocet. Ile octu? W przepisie nie ma słowa o jego ilości, ja dodałam około 2-3 łyżki stołowe. Tak przygotowane buraki zalać przegotowaną wodą i pozostawić na kilka dni.

barszcz czerwony

W tym czasie nasze buraki będą puszczały sok. 4 dni później zagotować całość, zebrać szumowiny i na małym gazie gotować przez 1 godzinę. Odstawić. Następnego dnia ponownie zagotować, odcedzić, można przelać buraki gorącą wodą. Pod odcedzeniu, spróbowałam plasterek buraka, bo bardzo je lubię, ale nie były zbyt smaczne przez ocet. Po odcedzeniu, trzeba je po prostu wyrzucić. Dodać sól, pieprz, cukier oraz czosnek. Na samym końcu dodałam również szczyptę majeranku.

Tak ugotowany barszcz czerwony ma piękny, prawie czarny kolor, a smak… smak jest głęboki i pachnie prawdziwymi burakami. Nieporównywali z gotowymi koncentratami barszczu, jakie możemy kupić w sklepach. Gorąco polecam!

Poniżej zdjęcie również opisywanego barszczu. Sprawdź także mój przepis na pyszne uszka z grzybami.

barszcz czerwony

13 Comments

13 Comments

  1. Kasia

    09/12/2015 at 15:17

    Dzień dobry, ja też postanowiłam zrobić próbę przed Wigilią :). Dzisiaj mija czwarta doba i zgodnie z przepisem powinnam gotować barszcz przez około godzinę. Zaskoczyła mnie jednak konsystencja barszczu – taki trochę rzadszy kisiel. Czy tak powinno być, czy całość do wylania? Pachnie ładnie, smak raczej też ok, tylko ta konsystencja mocno zniechęcająca. Co może być przyczyną? Garnek stał przez te cztery doby w chłodniejszym miejscu (temp. ok.10 st.)

  2. iiwwoonnaa

    13/12/2014 at 00:33

    to jest przepis na zakwas na barszcz a nie na zupę barszcz. Oczywiście musiałam to wylać, przykro mi.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      13/12/2014 at 22:59

      Dlaczego musiała Pani wylać? Zawsze robię według tego przepisu, doprawiam przyprawami lub rosołem i mam pyszny barszcz.

      • iiwwoonnaa

        14/12/2014 at 02:35

        zapach był niesamowity, piękny ale w smakowało jak woda, mimo doprawienia nie miał żadnego smaku aż w końcu czułam tylko same przyprawy, jakby woda z przyprawami, zaczęłam szperać po necie i po konsultacjach z innymi i po zobaczeniu przepisów na zakwas buraczany doszłam do wniosku że jest to właśnie przepis na zakwas buraczany który dodatkowo nie powinien być gotowany. No cóż szukam dalej „mojego przepisu”. Pozdrawiam

        • Marta Wąsowska

          19/12/2014 at 10:52

          Zakwas robi się bez octu a z razowym chlebem i czosnkiem, także proszę nie wprowadzać czytelników w błąd :)

  3. iiwwoonnaa

    05/12/2014 at 07:36

    Biorę się dziś za ten barszcz, muszę zrobić próbę przed Wigilią :) ostatnio miałam taką ochotę na barszcz, zrobiłam z jakiegoś przepisu z bloga i wyszedł paskudny, takie rozczarowanie i tyle zmarnowanych składników. Mam nadzieje że ten wyjdzie pyszny bo nie ma tu grzybów a tamten barszcz chyba zepsuły grzyby. Zdam relację za 5 dni :)

  4. Ola

    20/12/2012 at 22:16

    Dopiero dzisiaj wzièlam sie za ten barszcz. Przykrywalas garnek przykrywka czy bez pokrywki stal?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      21/12/2012 at 19:23

      przykryłam pokrywką, stał w kuchnie, niekoniecznie w lodówce

  5. Ola

    15/12/2012 at 12:19

    A ile wody trzeba dodat do takiej ilości buraków?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/12/2012 at 12:34

      Ja dolałam trochę więcej – tak nad poziom buraków. Tak na prawdę ile nie nalejemy będzie dobrze. Jeśli będzie za dużo wody, to można ją zredukować uchylając pokrywkę w trakcie gotowania, jak za mało to po wyjęciu buraków można nieco dolać. Ja przyrządzając ten barszcz, tak jak napisałam wlałam wody nieco ponad poziom buraków – razem z burakami około 2,5l. Gotowego barszczu wyszło mi około 1,3 l czyli w sam raz dla dwóch osób z dokładką.

      • Ola

        16/12/2012 at 10:43

        Dzięki za odpowiedź. A jaką temperaturę ma mieć woda? wrzątek, ciepła, zimna?

        • jakpomasle

          jakpomasle

          18/12/2012 at 19:05

          W przepisie nic nie było napisane. Ja dodałam letnią i było ok.

  6. Pingback: Jak zrobić uszka z grzybami – Krok po kroku : Jak Po Maśle – blog kulinarno lifestylowy

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top