Kuchnia

Babka cytrynowa z twarogiem

Dziś na blogu pyszna babka cytrynowa z twarożkiem. Uwielbiam ser i serniki, a gdy znalazłam przepis na babkę serową postanowiłam od razu ją przygotować. Gdy szukam przepisu, to w pierwszej kolejności wertuję wszystkie książki kucharskie, które mam w domu. Dopiero gdy nie znajdę interesującego mnie przepisu, zaglądam do Internetu.

babka cytrynowa

Dziś na blogu pyszna babka cytrynowa z twarożkiem. Uwielbiam ser i serniki, a gdy znalazłam przepis na babkę serową postanowiłam od razu ją przygotować. Gdy szukam przepisu, to w pierwszej kolejności wertuję wszystkie książki kucharskie, które mam w domu. Dopiero gdy nie znajdę interesującego mnie przepisu, zaglądam do Internetu.

Jak na blogerkę kulinarną, to nie mam ich zbyt wiele. Ledwie ponad 20 sztuk. Zatem czy mogę się równac z blogerkami, które często mają w swoich zbiorach po 200, a nawet 300 książek kucharskich? Uważam, że tak, ponieważ umiejętności kulinarnych i potencjału nie powinno się mierzyć ilością zebranych ksiąg.

Mam za to sentyment do kilku udanych pozycji oraz tych bardzo starych. Stare książki kucharskie mają w sobie jakąś magię, która została zaklęta na ich pożółkłych kartach. Chociaż zazwyczaj sama wybieram i kupuję sobie książki kucharskie, to zdarza się, że dostaję jakąś książkę w prezencie. Niedawno Jacek podarował mi „Kuchnię Polską” p. Elżbiety Adamskiej, z której pochodzi moja dzisiejsza babka cytrynowa.

Babkę cytrynową z serem szczerze polecam nie tylko na Wielkanoc.

Składniki

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • 250 g mąki
  • 250 g sera twarogowego
  • 1 cukier waniliowy (ja dałam laskę wanilii)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z jednej cytryny
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • bułka tarta do formy

Babka cytrynowa – przygotowanie

Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Łyżkę soku zostawić do lukru. Miękkie masło zmiksować z cukrem do białości.

Cały czas miksując dodać po jednym jajku, wanilię, ser, sok z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Formę na babkę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piekarnik wcześniej nagrzać, a ciasto wlać do foremki.

Babkę piec 30-40 minut w temp. 190-200°. Po upieczeniu pozostawić w foremce i ostudzić.

babka cytrynowa

Przygotować lukier. Kilka łyżek cukru pudru wsypać do miseczki lub szklanki, dodać łyżkę soku z cytryny. Wymieszać i polać babkę. Gotowe ciasto posypać skórką z cytryny.

babka cytrynowa

Babka wyszła wilgotna i taka cytrynowa! Dla mnie nawet smaczniejsza od Waniliowej Babki Piaskowej.

2 komentarze

2 Comments

  1. Alicja

    29/03/2013 at 19:10

    wygląda bardzo smakowicie, miałam piec serniczki, ale chyba się skuszę….

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top