Home Kuchnia Ciasta Przepis na muffinki z dynią i jabłkami

Przepis na muffinki z dynią i jabłkami

3 min read
3
0

Mój przepis podstawowy na muffinki jest coraz bardziej popularny i cieszę się, że na swoje sposoby coś dodajecie do niego. Bo przecież o to chodzi w przepisie podstawowym, aby go wykorzystywać w dowolny sposób. U mnie dziś typowo jesienne babeczki, bo z dynią i jabłkami. Jeśli ktoś nie będzie podczas przygotowywania tych babeczek można powiedzieć, że babeczki zawierają brzoskwinie, bo właśnie tak wygląda starta lub drobno pokrojona dynia. Jabłka nadają delikatności naszym babeczkom.

Przepis na babeczki. Smaczny i sprawdzony.

Przepis podstawowy, który ma już ok 100 komentarzy i tyle samo lajków na FB znajdziecie tutaj. Spośród innych przepisów na babeczki wyróżnia go to, że za każdy razem wychodzi. W dzisiejszej wersji zrobimy muffiny trochę inaczej. Ilość jabłek i dyni, którą dodacie do ciasta zależy tylko od Was. Ja dodałam 1 jabłko na 12 dużych muffinek. Jabłko to zostało dokładnie umyte, a następnie wytarte. Pokroiłam je na ćwiartki, a każda ćwiartkę w poprzeczne plasterki, czyli od węższego końca.Ale jakbyście tego jabłka nie pokroili, to i tak będzie dobrze ;)

babeczki muffinki z dynią

Kawałek dyni starłam na tarce o dużych oczkach, a niewielką jej część drobno pokroiłam.

Po wymieszaniu ciasta, dodałam dynię i ponownie wymieszałam. Do wypiekania użyłam silikonowych foremek, które nie wymagają smarowania. Ciasto nałożyłam łyżką i w każdą muffinkę powciskałam plastry jabłka, tak jak widzicie na zdjęciu powyżej.

muffinki z dynią i jabłkami

Pomysł na babeczki / muffinki okazał się trafny, a muszę napisać że byłyby jeszcze smaczniejsze gdyby miały w sobie rodzynki, a jeszcze lepiej jak orzechy.


Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

3 komentarze

  1. sewa

    28/04/2017 at 14:36

    zapomniałam dodać cukru, czy mogę nasączyć czymś mufinki ?

    Reply

  2. jakpomasle

    jakpomasle

    24/10/2012 at 17:25

     Taka dynia starta na tarce wyglądem przypomina kawałki brzoskwini. Pycha:)

    Reply

  3. Mania

    24/10/2012 at 10:14

    Szaleństwo dyniowe w pełni, ostatnio zrobilam sernik dyniowy-super,ale tego nie znalam.Czas poznać.Pozdrawiam:)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…