Home Kuchnia Ciasta Mini różane pączki

Mini różane pączki

3 min read
0
0

Różane mini pączki są wyśmienite w Tłusty Czwartek. Mój mąż je wprost uwielbia. Z 1 kg wychodzi ich tyle, że częstuje jeszcze znajomych, a resztę mrożę. To wspaniały sposób, aby smakować się nimi na dłużej.
Składniki:

  • 1kg mąki
  • 100 g świeżych drożdży
  • 150 g cukru
  • 1/2 l mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajo
  • pół kostki rozpuszczonej margaryny
  • pół laski wanilii (może być też cukier wanilinowy)
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • marmolada z płatków róży lub konfitura
  • smalec i olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • plasterek surowego ziemniaka

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać szklankę mąki i pół szklanki mleka, wymieszać i odstawić aż rozczyn urośnie. Do miski przesiać mąkę, dodać jaja, cukier, rozczyn, ziarenka wanilii, sok z cytryny, skórkę, pozostałe mleko, szczyptę soli. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie, a po przekrojeniu nożem ukażą się pęcherzyki. Dodać roztopioną margarynę i dalej wyrabiać. Uformować kulę i zostawić w misce lub na stolnicy pod bawełnianą ściereczkę na 15-20 minut. Z wyrośniętego ciasta urywać niewielkie kulki, formować w dłoni małe krążki, łyżeczką nakładać marmoladę (marmolada jest znakomita do pączków, ponieważ jest twarda w porównaniu do dżemu i nie wypływa). Pączki sklejać formując kulki. Układać na desce lub stolnicy uprzednio posypanej mąką. Ja zazwyczaj jak skończę ostatniego pączka, pierwszy jest zdążył podrosnąć i nadaje się do smażenia. Tak jak moja babcia na rozgrzany tłuszcz wrzucam kawałek surowego ziemniaka, zapobiega to wchłaniania przez pączki nadmierne ilości tłuszczu. Pączki smażyć z obu stron do złocistego koloru. Trzeba uważać, aby tłuszcz nie był za gorący, bo pączki się szybko spieką, a w środku mogą być surowe. Wyjęte pączki odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Prosto z pieca: Chrupiące zapiekanki z pieczarkami. Ten smak uzależnia…

Chrupiąca, miękka w środku, z soczystymi pieczarkami i ciągnącym serem. Chrupiące zapiekan…