Ciasta

Mini różane pączki

Różane mini pączki są wyśmienite w Tłusty Czwartek. Mój mąż je wprost uwielbia. Z 1 kg wychodzi ich tyle, że częstuje jeszcze znajomych, a resztę mrożę. To wspaniały sposób, aby smakować się nimi na dłużej.
Składniki:

  • 1kg mąki
  • 100 g świeżych drożdży
  • 150 g cukru
  • 1/2 l mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajo
  • pół kostki rozpuszczonej margaryny
  • pół laski wanilii (może być też cukier wanilinowy)
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • marmolada z płatków róży lub konfitura
  • smalec i olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • plasterek surowego ziemniaka

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać szklankę mąki i pół szklanki mleka, wymieszać i odstawić aż rozczyn urośnie. Do miski przesiać mąkę, dodać jaja, cukier, rozczyn, ziarenka wanilii, sok z cytryny, skórkę, pozostałe mleko, szczyptę soli. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie, a po przekrojeniu nożem ukażą się pęcherzyki. Dodać roztopioną margarynę i dalej wyrabiać. Uformować kulę i zostawić w misce lub na stolnicy pod bawełnianą ściereczkę na 15-20 minut. Z wyrośniętego ciasta urywać niewielkie kulki, formować w dłoni małe krążki, łyżeczką nakładać marmoladę (marmolada jest znakomita do pączków, ponieważ jest twarda w porównaniu do dżemu i nie wypływa). Pączki sklejać formując kulki. Układać na desce lub stolnicy uprzednio posypanej mąką. Ja zazwyczaj jak skończę ostatniego pączka, pierwszy jest zdążył podrosnąć i nadaje się do smażenia. Tak jak moja babcia na rozgrzany tłuszcz wrzucam kawałek surowego ziemniaka, zapobiega to wchłaniania przez pączki nadmierne ilości tłuszczu. Pączki smażyć z obu stron do złocistego koloru. Trzeba uważać, aby tłuszcz nie był za gorący, bo pączki się szybko spieką, a w środku mogą być surowe. Wyjęte pączki odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top