Kremowy deser z Ricottą i owocami w żelu

W nocy o północy, dosłownie kilka godzin przed zakończeniem czasu. Udało się! Nakręciliśmy krótki film kulinarny, w którym tym razem wystąpiła Paula. A wszystko to z powodu pewnego konkursu, w którym wzięliśmy udział. Trzymajcie mocno kciuki za powodzenie! Może nam się poszczęści, a dla Was mamy fajny przepis na deser.

Deser powstał bardzo spontanicznie. Z kilku dostępnych składników Wiodącej Marki mieliśmy przygotować potrawę/danie/przystawkę etc. Paula wymyśliła, że będzie to deser z owocami w żelu, a wszystko to pod kołderką serka Ricotta z dodatkiem białej czekolady. Całość przełamuje smak kruszonych herbatników z sezamem. Deser jest łatwy w przygotowaniu, a i prezentuje się całkiem nieźle, co widać na zdjęciach. Mmmm… te owoce w żelu są najlepsze…

Składniki na 4 porcje

  • sałatka owocowa w syropie
  • opakowanie serka Ricotta
  • 8-10 herbatników z sezamem
  • kilka kostek białej czekolady (ok.30g)
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • kilka łyżek wody
  • listki mięty do ozdoby

Jak zrobić pyszny deser z serem Ricotta

Sałatkę owocową wraz z zalewą przełóż do rondla. W szklance wymieszaj kilka łyżek wody ze skrobią i wlej do owoców. Zamieszaj i postaw na gazie. Podgrzewaj do momentu zagotowania cały czas mieszając. Gdy całość zgęstnieje odstaw do ostudzenia.

Białą czekoladę zetrzyj na tarce i dodaj do Ricotty. Wymieszaj.

Herbatniki ubij tłuczkiem przez woreczek. Możesz przykryć ściereczką woreczek, aby uchronić go przed ewentualnym uszkodzeniem i wysypaniem się okruchów.

Przygotuj duże kieliszki do wina. Na ich dno rozłóż połowę rozdrobnionych herbatników. Potem dołóż po łyżce masy serowej, a następnie połowę owoców. Podobnie ułóż kolejną warstwę: herbatniki, serek i owoce. Ozdób deser listkami świeżej mięty.

 


deser z serem ricotta

 

Dodaj komentarz