Krem malinowy

Najlepsze desery powstają z bitej śmietany i nic dziwnego. Wymyślono ją we Francji, sam Ludwik XIV się nią zajadał, a dziś możesz i ty…


Potrzebujemy:

  • 500ml śmietany 30%
  • pół szklanki cukru pudru
  • kilka malin, mogą być mrożone
  • łyżeczka żelatyny

Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z opisem na opakowaniu. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach nie za długo. Trzeba uważać, aby nie powstało masło. Pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żelatynę. Maliny rozgnieść widelcem z cukrem, 1/3 dodać do bitej śmietany, pozostałą częścią polać gotowy deser w pucharku. Przyozdobić listkiem mięty i owocem maliny.

3 komentarze do wpisu „Polski chłodnik z botwinką – krok po kroku

    • Pierwszy raz robiłam chłodnik, ale nie pierwszy raz miałam okazję zjeść. Najsmaczniejsze w tym wszystkim są buraczki. MMmmm…

  1. Sama niedawno robiłam niemal identyczną zupę, choć akurat ogórki i rzodkiewki ścierałam na tarce ;)

Dodaj komentarz