sd Kopytka w beszamelu grożą poparzeniem ;) + FILM | Jak Po Maśle

Kopytka w beszamelu grożą poparzeniem ;) + FILM

Czy kopytka ziemniaczane muszą być nudnym daniem? Ja uważam, że nie i dlatego postanowiłem zmienić je w niebanalną i smaczną potrawę. W tym celu tradycyjne kopytka polałem sosem beszamelowym ze skwarkami oraz smażonymi pieczarkami. Podczas gotowania nie udało mi się uniknąć kilku niebezpiecznych sytuacji ;).

Jeżeli jesteście ciekawi szczegółów, to zapraszam Was do obejrzenia filmu.

Zapraszam na film :)

Składniki:

buy original provigil online Kopytka

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek
  • sól

http://lakesidepizzeriawi.com/menu-card/bar-b-que-chicken/ Sos beszamelowy ze skwarkami

  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • boczek wędzony
  • 4 pieczarki
  • 1/4 łyżeczki świeżego mielonego pieprzu
  • sól

Jak zrobić kopytka i sos beszamelowy

Najpierw wyrabiamy masę z ziemniaków, jajka i mąki. Robimy to szybko, aby ziemniaki nie wchłaniały mąki. Formujemy długie paluchy i kroimy nożem na kawałki w kształcie kopytek. Należy pamiętać o podsypywaniu deski mąką, bo kopytka mają tendencję do przyklejania się.

Do wrzątku dodajemy łyżkę oliwy i odrobinę soli. Kopytka wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 1-2 minuty od wypłynięcia.

Ugotowane kopytka polewamy sosem beszamelowym, który powstał wg mojej własnej receptury.

Zaczynamy od pokrojenia boczku w kostkę, a następnie podsmażamy go na skwarki. Pieczarki kroimy na plasteki i smażymy na tłuszczu po skwarkach, aż zrobią się miękkie i rumiane.

W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę pszenną. Wszystko mieszamy i gdy „masa” zacznie bulgotać dodajemy mleko – cały czas mieszając. Po chwili wszystkie składniki powinny zamienić się w gęsty sos beszamelowy.

Do sosu dodajemy jeszcze sól i świeżo zmielony czarny pieprz oraz podsmażone pieczarki i skwarki z boczku. Wszystko to razem mieszamy przez chwilę na wolnym ogniu po to, aby sos przeszedł smakiem i aromatem boczku oraz pieczarek.

Kopytka polewamy sosem i dekorujemy świeżo siekaną natką pietruszki.

Volia! Gotowe!

Jak Wam się podoba moja propozycja na niebanalne kopytka z sosem beszamelowym :)? Czekam na Wasze opinie

kopytka w beszamelu

4 komentarze do wpisu „Sałatka gyros, warstwowa – krok po kroku

  1. ja zamiast samego majonezu robie sos czosnkowy z jogutrem naturalnym,czosnkiem,majonezem, ziolami prowansalskimi i sol pieprz do smaku probujcie rewelacja

    • Na pewno wypróbuję w tej wersji, bo powiem szczerze, że nie przepadam za majonezem. Sos czosnkowy najczęściej robi Jacek i wychodzi mu lepiej niż mi.

Dodaj komentarz