Kopytka w beszamelu grożą poparzeniem ;) + FILM

Czy kopytka ziemniaczane muszą być nudnym daniem? Ja uważam, że nie i dlatego postanowiłem zmienić je w niebanalną i smaczną potrawę. W tym celu tradycyjne kopytka polałem sosem beszamelowym ze skwarkami oraz smażonymi pieczarkami. Podczas gotowania nie udało mi się uniknąć kilku niebezpiecznych sytuacji ;).

Jeżeli jesteście ciekawi szczegółów, to zapraszam Was do obejrzenia filmu.

kopytka w beszamelu

Czy kopytka ziemniaczane muszą być nudnym daniem? Ja uważam, że nie i dlatego postanowiłem zmienić je w niebanalną i smaczną potrawę. W tym celu tradycyjne kopytka polałem sosem beszamelowym ze skwarkami oraz smażonymi pieczarkami. Podczas gotowania nie udało mi się uniknąć kilku niebezpiecznych sytuacji ;).

Jeżeli jesteście ciekawi szczegółów, to zapraszam Was do obejrzenia filmu.

Zapraszam na film :)

Składniki:

Kopytka

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek
  • sól

Sos beszamelowy ze skwarkami

  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • boczek wędzony
  • 4 pieczarki
  • 1/4 łyżeczki świeżego mielonego pieprzu
  • sól

Jak zrobić kopytka i sos beszamelowy

Najpierw wyrabiamy masę z ziemniaków, jajka i mąki. Robimy to szybko, aby ziemniaki nie wchłaniały mąki. Formujemy długie paluchy i kroimy nożem na kawałki w kształcie kopytek. Należy pamiętać o podsypywaniu deski mąką, bo kopytka mają tendencję do przyklejania się.

Do wrzątku dodajemy łyżkę oliwy i odrobinę soli. Kopytka wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 1-2 minuty od wypłynięcia.

Ugotowane kopytka polewamy sosem beszamelowym, który powstał wg mojej własnej receptury.

Zaczynamy od pokrojenia boczku w kostkę, a następnie podsmażamy go na skwarki. Pieczarki kroimy na plasteki i smażymy na tłuszczu po skwarkach, aż zrobią się miękkie i rumiane.

W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę pszenną. Wszystko mieszamy i gdy „masa” zacznie bulgotać dodajemy mleko – cały czas mieszając. Po chwili wszystkie składniki powinny zamienić się w gęsty sos beszamelowy.

Do sosu dodajemy jeszcze sól i świeżo zmielony czarny pieprz oraz podsmażone pieczarki i skwarki z boczku. Wszystko to razem mieszamy przez chwilę na wolnym ogniu po to, aby sos przeszedł smakiem i aromatem boczku oraz pieczarek.

Kopytka polewamy sosem i dekorujemy świeżo siekaną natką pietruszki.

Volia! Gotowe!

Jak Wam się podoba moja propozycja na niebanalne kopytka z sosem beszamelowym :)? Czekam na Wasze opinie

kopytka w beszamelu

Autor: Jacek Andrzejewski

Zawsze wydawało mi się, że świetnie gotuję. Później poznałem Paulę i okazało się, że byłem w wielkim błędzie. Od tego czasu minęło kilka lat, a ja cierpliwie szlifuję swoje kulinarne umiejętności. Czy jest coś lepszego od gotowania? TAK! Gotowanie przed kamerą! :)

7 myśli na temat “Kopytka w beszamelu grożą poparzeniem ;) + FILM”

  1. dobrze że nie ma cebuli :) zjadłabym mniam :) ja tam dziś mam rosół i będę robić swoją wariację na temat placuszków z kurczaka :P ale kopytka raczej jem podsmażone z ketchupem pikantnym :)

      1. Podejrzewm że to robiliście ale ok :) znam kilka przepisow bo mamy, tesciowej, siostry itd ale podam swój:
        60dag piersi z kurczaka
        puszka kukurydzy
        6-8 pieczarek
        30-40dag sera żółtego
        5 jajka
        pół szklanki ketchupu pikantnego
        trochę mleka
        kilka łyżek mąki ziemniaczanej
        zioła prowansalskie, curry, pieprz cytrynowy, sól, Vegete

        Mieso i warzywa kroi sie w kostke, ser trze na grubych oczkach no i wszystko mieszamy i smazymy :) trzeba trafic z iloscia maki bo jesli bedzie za malo to maga sie rozpadac podczas smazenia :) pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.