Kociołek warzywny czyli gulasz

Właśnie zaczęła się kalendarzowa jesień, a ja myślami cały czas jestem na wakacjach. Jakoś nie mogę się przestawić z letniego luzu i lekkich potraw, które są tak proste, że prawie „bezobsługowe”. Niestety przychodzi taki moment, że trzeba stawić czoło rzeczywistości, także tej pogodowo-kuchennej i zacząć gotować ciepłe i pożywne potrawy. Moja dzisiejsza propozycja dla Was właśnie do takich dań należy :)

Składniki dla 2-3 osób:

  • 400 g szynki wieprzowej
  • szklanka kaszy pęczak
  • szklanka rosołou
  • 2 pomidory
  • garść fasoli szparagowej
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 marchewka

Robimy gulasz wieprzowy

Mięso umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć posiekaną cebulkę, a następnie dodać mięso. Smażyć ciągle mieszając, a gdy już będzie zarumienione przełożyć do garnka, podlać szklanką rosołu i dusić pod przykryciem. W tym czasie warto zając się warzywami. Trzeba je umyć i pokroić. W oddzielnym garnku nastawiamy również kaszę.

 

gulasz z warzywami

Marchewkę obrać, pokroić w plasterki, cukinię przekroić wzdłuż, a następnie posiekać na plastry. Fasolę wystarczy jak przetniemy na pół (no i oczywiście wytniemy ogonki). Pomidory pokroić na ćwiartki i wszystko to dodać do mięsa. Garnek przykryć pokrywką i dusić, aż warzywa będą miękkie.

Ugotowaną kaszę przekładamy do kociołka z warzywami i mieszamy. Teraz możemy posolić do smaku i dodać pieprz.

gulasz z wieprzowiny

Gulasz wystarczy wymieszać i można jeść!

Takie obiady, które gotują się same, to jest to!

7 komentarzy do wpisu „Ryba w sosie azjatyckim z ananasem

    • Można dodać mniej oleju. Ja na początku dodaję „trochę”, a wraz z upływem smażenia dolewam.

Dodaj komentarz