Jacek Po Maśle

Ugotowałem Gorącego Psa, czyli kuchnia tradycyjna

hot dog

Długo się zastanawiałem jakie danie ugotować na dzisiejszy obiad. Rozpaczliwie poszukiwałem jakiejkolwiek inspiracji kulinarnej, gdyż wszystkie pospolite potrawy z makaronem, ryżem lub ziemniakiem zaczęły wychodzić mi bokiem. I wtedy spłynęło na mnie olśnienie: Odwołam się do tradycyjnej kuchni niemieckich imigrantów. Ugotowałem Gorącego Psa!

hot dog

Długo się zastanawiałem jakie danie ugotować na dzisiejszy obiad. Rozpaczliwie poszukiwałem jakiejkolwiek inspiracji kulinarnej, gdyż wszystkie pospolite potrawy z makaronem, ryżem lub ziemniakiem zaczęły wychodzić mi bokiem.

I wtedy spłynęło na mnie olśnienie: Odwołam się do tradycyjnej kuchni niemieckich imigrantów. Ludzi, którzy w początkach XIX wieku zeszli z pokładu jakiejś starej krypy i postawili swoje stopy na amerykańskiej ziemi. Dlatego ugotowałem Gorącego Psa.

Jak podaje Wikipedia: Charles Feltman, Niemiec, otworzył w 1871 roku na Coney Island pierwszą budkę z dachshundem w bułce mlecznej. Może i Niemiec, ale trzeba sprawiedliwie przyznać, że wynalazł danie, które zrewolucjonizowało światową kuchnię.

A teraz ja, Jacek Andrzejewski, 140 lat od tego wydarzenia idę dalej i przygotowuję Gorącego Psa nie tylko w bułce, ale nawet z warzywami.

Składniki Gorących Psów

– bułka albo dwie bułki
– parówki – dwie
– rukola – garść
– ogórek szklarniowy – jeden
– pomidor czerwony – jeden
– pieprz – szczypta
– keczup i musztarda – każdemu wedle potrzeb

Jak przyrządzić Gorącego Psa

Do przygotowania tego dania nie potrzeba wielu składników, ale bez wizyty w lokalnym spożywczaku się nie obejdzie.

Zaczynamy od ugotowania parówek. Jeżeli nie wiecie jak to zrobić, to możecie skorzystać z instrukcji z mojego innego przepisu na parówki.

Następnie przekrajamy bułkę wzdłuż dłuższego boku, jeśli to bagietka. Jeśli mamy do dyspozycji kajzerkę, to tniemy wzdłuż krótszego boku.

Do bułki wkładamy liście rukoli, plastry pomidora i ogórka. Następnie smiałym ruchem umieszczamy w bułce gotowaną parówkę. I posypujemy to pieprzem.

Na koniec polewamy parówkę keczupem albo musztardą. Wedle uznania.

hot dog

Ja mojego Gorącego Psa polałem jednocześnie keczupem i musztardą, gdyż lubię jak się smaki przenikają. A potem polałem całość super ostrym sosem Piri Piri. Piekło w gębie!

hot dog

Jak podawać Gorącego Psa

Tak przygotowanego Gorącego Psa polecam podawać w zestawie z zimnym napojem. Świetnie do tego nadaje się piwo. A jeżeli nie lubimy piwa, to może być inny napój owocowy, na przykład piwo jabłkowe, malinowe itp.

W komentarzach napiszcie, czy podobają Wam się takie przepisy połączone z lekcją historii?

3 komentarze

3 Comments

  1. głodny

    08/07/2013 at 20:57

    według mnie to jaja lerzą na talerzu obok kiełbasa a miały być na kiełbasie!

    wogóle kto używa takiego noża do wędlin?
    Podobnie będąc w w jakiejś restauracji jest w karcie „szef kuchni podaje”
    i wymienione są potrawy, zamawiamy jakiegoś schabowego i coś tam bla bla bla i kto podaje nam danie kelner a nie kucharz.

  2. Patrycja S

    10/05/2013 at 23:59

    genialne :D

  3. Patrycja S

    10/05/2013 at 23:59

    genialne :D

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top