Aliexpress: 15 gadżetów do kuchni do 6$, które ułatwią Twoje życie!

Dzisiaj przedstawiam Wam gadżety do kuchni z Aliexpress, które bardzo ułatwiają życie (albo uprzyjemniają ;) ). Nie wszystkie przedstawione tutaj przedmioty posiadam. Wiele z nich kupiłam w Polsce, bez innych mogę się obejść, jednak niektóre są mi niezastąpione.

Wszystkie te gadżety możecie zamówić przez chiński serwis Aliexpress. Dla tych, którzy nie w temacie podpowiem, że Aliexpress to takie Allegro tylko chińskie i na cały świat, a więc dużo większe i o niższych cenach. Dużym plusem Aliexpress jest darmowa wysyłka (większość przedmiotów ma darmową wysyłkę, ale rzeczy cięższe i większe często mają płatna opcję dostawy) na cały świat.

Jest pewien haczyk…

Haczyk w tym przypadku oznacza czas dostawy. Średnio jest to 30 dni oczekiwania na listonosza z naszą paczką, a więc sporo. Owszem zdarza się, że czasem przedmiot przyjdzie w 10 dni, ale to są sporadyczne przypadki (oczywiście zależy od wybranej opcji dostawy). Nie oczekujcie, że notes za 1 $ z darmową dostawą dostaniecie w niecałe dwa tygodnie. Jeśli nie lubicie się spieszyć, polubicie Aliexpress ;)

Niski dolar

Na dzień dzisiejszy 1$ = 3,36 zł. Jeszcze niedawno dolar kosztował niespełna 4 zł. Dość niski kurs waluty sprzyja zakupom nie tylko na Aliexpress. Zatem korzystajcie z niskiego dolara i kupujcie!

1. Falisty nóż do frytek i warzyw – 1,62 $

Już nie trzeba kupować mrożonych frytek, aby zjeść faliste frytki. Wystarczy zamówić nóż o falistym profilu i kroić… Pamiętam jak w latach ’90 kupowało się mrożone faliste frytki… Smakowały tak samo jak te proste, ale były jakieś takie „lepsiejsze”, na wzór zachodnich. A teraz za niecałe dwa dolary można kupić sobie taki nóż i kroić nie tylko ziemniaki, ale i ogórki, marchewkę i inne warzywa.

link: http://got.by/2986ep

noz do frytek

2. Nóż do awokado – 2,5$

Bardzo przydatny gadżet dla fanów awokado. Jeśli często musicie się z nim mocować, taki nożyk bardzo ułatwi życie, a nawet sprawi, że częściej będziecie kupować awokado!
Pewnie ktoś powie, że bezużyteczny gadżet! Tak pomyślałam jak dostałam kiedyś specjalny nóż do ananasa. Muszę Wam powiedzieć, że w życiu bym nie sądziła, że tak często będę go używam i będzie mi tak potrzebny! 

http://got.by/298aba

noz do awokado

3. Zestaw do robienia chipsów w mikrofali – 4,26 $

Chipsy nie są zbyt zdrowe. Niby wszyscy to wiedzą, ale i tak je kupujemy (ja czasem też, hehe…). Takie przygotowane w domu będą na pewno inne w smaku, ale i nieco zdrowsze. W tym gadżecie można przygotować nie tylko chipsy z ziemniaków, ale również innych warzyw. Potrzebna będzie mikrofala i olej.

http://got.by/29871u

do chipsow

4. Krajarka do kiełbasek – 0,85 $

Mini gadżet do nacinania kiełbasek/parówek. Jak zamówicie teraz, to przyjdzie akurat na sezon grillowy. Można się obejść bez takiego nożyka, jednak tak ładnie wyglądają takie kiełbaski :D

http://got.by/2987h7

do kiełbasek

5. Wałek do ciasteczek ze strukturą 3- 7,6 $

Kilka lat temu był duży szał na takie wałki ze strukturą. Po przejechaniu ciasta zostawał piękny wzorek, który utrwalał się na ciasteczkach po wypieczeniu. Nie pamiętam ceny ile kosztował „oryginał”, ale wiem, że nie mało. Dziś możemy zamówić taki wałek z Ali w wersji drewnianej i z tworzywa. Wybór należy do Was.

wałek z tworzywa: http://got.by/29887n

wałek drewniany: http://got.by/2988ft

wałek

6. Mata do pieczenia (do ociekania tłuszczu) – 5,94 $

Gadżet przydatny do pieczenia, gdy chcemy zredukować ilość tłuszczu w potrawie/mięsie. W trakcie pieczenia topniejący tłuszcz spada do „dziurek”, zamiast wchłaniać się z powrotem do potrawy. Dobre do kiełbasek pieczonych w piekarniku. Mata jest silikonowa.

http://got.by/2988s2

mata do pieczenia

7. Krajarka do arbuza – 1,59 $

Podobny i przydatny gadżet co wspomniany wyżej nożyk do awokado. Nóż do arbuza! jak to ułatwia jego krojenie! Must have, gdzie jedzone są arbuzy.

http://got.by/2988us

nóż do arbuza

8. Obierak do ryby – 1,39 $

Kto miał okazję skrobać zwykłym nożem rybę w celu pozbycia się łusek, ten… miał dużo sprzątania potem… Wiem co mówię. Z tego powodu znalazł się tutaj skrobak do ryb z pojemnikiem na łuski. Za niecałe 1,5 dolara nie ma się co męczyć. Nie ma za co ;)

http://got.by/29890t

tarka do ryb

9. Nakładki silikonowe zamiast pokrywek – 1,39 $

To jest fajny gadżet! Praktycznie codziennie zdarza mi się coś przygotowywać co później przechowuje w lodówce. Ze względu na higienę i zapachy, zazwyczaj używam foli spożywczej lub aluminiowej, którą wyrzucam gdy nie jest potrzebna. Te nakładki z silikonu są wielorazowe i do tego elastyczne. Pasują do każdej miseczki czy talerza.

http://got.by/29896u

silikonowe pokrywki

10. Pojemnik z pędzelkiem na olej – 1,28 $

Pędzelek ze zbiornikiem do którego wlewamy olej. Bardzo pomocne przy smarowaniu patelni podczas smażenia naleśników!

http://got.by/2989l8

silikonowy pedzelek

11. Spryskiwacz do cytryny – 0,76 $

Tani i pomocny gadżet. Można spryskiwać rybę albo jabłka do szarlotki aby nie ściemniały.

http://got.by/2989pw

spryskiwacz do cytryn

12. Obieraczka – krajarka do Julienne – 3,26 $

Taką obieraczkę mam już od dawna i ją uwielbiam. Przy jej pomocy można łatwo pokroić warzywa na tzw. Julienne. Paski warzyw dodaję do obiadu, sosu lub robię sałatkę na zimę.

http://got.by/298a1r

julienne

13. Zamknięcia z dozownikiem do opakowań spożywczych 1,5 $

Fajny i niedrogi gadżet. Przydatny do produktów, których zazwyczaj nie przesypujemy, bo dość szybko są konsumowane np. płatki śniadaniowe.

http://got.by/298deb

zamkniecie

14. Mała zgrzewarka do opakowań foliowych – 1,2 $

Zostały chipsy z imprezy? Trzeba je koniecznie przesypać i szczelnie zamknąć. Można również zgrzać brzeg oryginalnego opakowania przy pomocy takiego oto gadżetu. I to wszystko za nieco ponad dolara.

Osobiście nie miałam jeszcze okazji przetestować, ale jest to bardzo popularny gadżet na Ali. Urządzenie zgrzewa brzeg opakowania z folii, dzięki czemu żywność zachowuje dłużej świeżość po otwarciu.

http://got.by/298g1e

ZGRZEWARKA DO ŻYWNOSCI

15. Kratka do robienia mini pierożków – 2,44 $

Bardzo przydatny gadżet dla amatorów kluseczek, pierożków itp. Można przygotować farsz na słono i słodko, dwie warstwy ciasta (pomiędzy nimi nadzienie) i wystarczy przejechać wałkiem, a pierożki ładnie się poodcinają. Sama jestem posiadaczką podobnej kratki i chwalę sobie. Bardzo pomysłowe narzędzie do pierożków. Zobaczcie tutaj przepis na pierożki ze szpinakiem i serem plesniowym (link).

http://got.by/298gfe

mata do pierozkow

 

 

Dajcie znać co myślicie o wytypowanych przeze mnie gadżetach do kuchni? Naprawdę potrafią ułatwić życie w kuchni?
Na które z nich zdecydowaliście się?

24 komentarze do wpisu „Ciasto na pizze przepis podstawowy

  1. Wszystko pięknie przepis super spróbuj nie walkowac tylko ksztowac recznie to bedzie jeszcze lepsze:) bo ciasto musi byc dobrze napowietrzone a walkowanie wyciskarke pecherzyki

    • Cześć! Ostatnio to ja jestem odpowiedzialny za przygotowywanie pizzy w naszym domu. Następnym razem spróbuję Twojej metody, bo jestem ciekawy co z tego wyjdzie. Chociaż nie ukrywam, że lubię w pizzy takie płaskie ciasto jak naleśnik. :)

  2. Super przepis.robie bardzo cienkie ciasto takie jaie lubie. Tez ugniatam ręcznie wiec robię porcje wg przepisu. Polowe ciasta, która zostaje zamrażam. Nastepnym razem mam mniej roboty.wlasna pizza teraz bardziej mi smakuje niz kupna.

  3. Nigdy, ale to nigdy wcześniej nie wyszło mi dobre ciasto na pizzę, a wiadomo, że to podstawa. Tym razem wyszło, więc przepis dobry. Tylko nie mam robota więc ręcznie zagniatałam, a z tym jest trochę zabawy. łatwiej wybrać numer do Dominium i zamówić pizzę ;) No ale pewnie jeszcze kiedyś przepis wykorzystam. Dzięki!

    • Pewnie, że łatwiej zadzwonić po gotową. Do tej pory tylko ja robiłam w domu pizzę i przepis na ciasto zawsze wisi na lodówce. Od jakiegoś czasu zagoniłam do kuchni męża i to on ją przygotowuje. Ma o tyle łatwo, bo robi to w robocie :)

  4. moje idealne ciasto jest zupelnie rozne od Twojego Paula :) ja daje maki i oleju na oko, drozdzy w zaleznosci czy na jedna duza blache czy na dwie no i z mlekiem a nie woda :) i dodaje jajka bo ciasto twedy jest bardziej kruche.

  5. za pierwszym razem środek ciasta sie nie upiekł,nie wiem czemu, wiec wymysliłam że włoze na 3 minutki do piekarnika samo ciasto a dopiero potem składniki i wyszło pysznie…polecam ;))

    • Oj, mi też często się tak zdaża, że środek jest bardziej miękki. Kombinuję wtedy z grzaniem tylko od dołu i zazwyczaj jest ok. Twoja metoda też jest dobra i często stosuję ją, bo ciasto jeszcze ma szansę podrosnąć przed upieczeniem z dodatkami.

  6. 2 pytania: nie musze przykrwać ciasta sciereczka i czekac az urosnie? i jesli chce zrobic tylko na jedna porcje mam dodac poprostu wszystkiego po polwie?

    • Ciasto lepiej przykryć, bo lubi schnąć a wtedy tworzy się taka skorupka. Z polowy składników wyjdzie 1 blacha na szerokość piekarnika (cienkie ciasta) lub nieco mniejsza okrągła na nieco grubszym cieście, wtedy należy użyć dokładnie połowę składników.

  7.  Ciężko jest zrobić dobre ciasto na pizzę, ale ten Twój przepis jest po prostu świetny! Według mnie także jest to idealne ciasto. I uważam, że oliwa świetnie tu pasuje i nadaje bardzo interesujący smak. Pycha! :)

  8. ja zamieniłabym tylko oliwę na olej ;) oliwa ma specyficzny smak, robiłam kiedyś z nią ciasto i trochę mnie irytowała (a przecież ją lubię i używam na co dzień)

Dodaj komentarz