Dżem wieloowocowy

Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji 153 przetwory i dania mięsne. Taki dżem jest idealnym dodatkiem do pieczywa, kremów, ciast, naleśników, ryżu i deserów. Podczas gotowania dżemu, wyjadając łyżeczką z garnka powiedział: „Dobrze, że jest jesień, bo są takie frykasy jak dżemy”. Niewątpliwie, gotowanie dżemu to przyjemna czynność.

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 1 kg gruszek
  • 1 kg jabłek
  • 1 cytryna
  • 30-40 dag cukru
  • 150-200 g płatków migdałowych

Owoce umyć. Jabłka i gruszki obrać, pokroić w cienkie plastry. Śliwki przepołowić i usunąć pestki. Owoce przełożyć do garnka i prażyć pod przykryciem około 10 minut. Dodać cukier, pomieszać i smażyć bez przykrycia 20 minut.

Następnie dodać sok z cytryny, płatki migdałowe i chwilę smażyć, po czym przełożyć do słoików i zakręcić. Słoiki pasteryzować 15 minut.

Dodam jeszcze, że do dżemu dodałam odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej. Dżem nabrał lekko korzennej nuty i wyraźniejszego smaku.

 

Przepisy Siostry Anastazji

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Chociaż Jak Po Maśle miał być tylko blogiem kulinarnym, to bardzo szybko stał się czymś więcej. Dzisiaj jest to miejsce, w którym dzielę się z Wami moją pasją do gotowania, szycia i fotografowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.