Domowe Lizaki Lodowe czyli Lody na Patyku

Od dawna planowałam kupić foremki do wykonywania domowych lizaków lodowych. Jak tylko pojawiły się w Rossmannie bez wahania je kupiłam (7 zł / 12 szt). Na pierwszy ogień postanowiłam przygotować brzoskwiniowe kremowe lody. Z podanych składników powstaje 12 pysznych lizaków lodowych. Domowe lody to przede wszystkim zdrowa przekąska dla dzieci, a dla dorosłych sposób na upały. A propos upałów, wczoraj u mnie o 14.00 w cieniu było 32 st.C.

Składniki:

  • pół puszka brzoskwiń w puszcze (plus sok)
  • serek homogenizowany (naturalny lub waniliowy)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół szklanki wody
  • pół cytryny – sok+ skórka

Zetrzeć skórkę z cytryny, sok wycisnąć i zmiksować w blenderze z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wylać do przygotowanych wcześniej foremek. Czas zamrażania minimum 4 godziny.

Po wyjęciu z zamrażarki, po zewnętrznej stronie foremki, polać letnia wodą.

15 komentarzy do wpisu „Przepis na sernik bez spodu. Wersja FIT!

  1. A moja córka zrobiła z serem z wiaderka i wyszedł pyszny!!! Z całego kilograma, więc dodałyśmy tez więcej innych składników. I z żurawiną, bo nie miałyśmy rodzynek. I trochę migdałów pokrojonych wrzuciłyśmy. Najlepszy sernik ever!!!

  2. Pycha! Upiekłam w foremkach silikonowych do muffinek i wyszły małe serniczki :) Przepis trafia do ulubieńców :)

  3. A jaki program ustawic w piekarniku termoobieg czy gora dol? I jak przekladamy do lodowki to przykryc folia?

    • Ja piekłam bez termoobiegu i taki sposób polecam. Przy serniku preferuję „spokojny” wypiek, bez wiatraka. Kiedyś piekłam sernik z termoobiegiem i bardzo szybko zaczął rosnąć, aż popękał.
      Do lodówki można nie przykrywać folią, chociaż czasem zapachy niektórych produktów są tak intensywne, że lepiej przykryć.

  4. Sernik uwielbiam, w każdej postaci. Jedyny którego nie lubię to ten co go zwą „Sernik bez sera”. Dawaj gryza!!

      • Tak. Moja mama robiła go na święta raz czy dwa. Zamias sera ubijasz 3 śmietany 18% i coś tam się dodaje. Ogólnie dla mnie mało serowy. Wole prawdziwy biały ser taki co to na wsi u gospodarza można kupić :-)

        • Ja też uwielbiam sernik z… sera! Kiedyś robiłam także sernik „z wiaderka” – jest nawet przepis na blogu. Nie powiem, że taka opcja ułatwia pracę, ale to jednak nie to samo. Teraz po prostu Jacek trze ser, a ja resztę.
          Dziś na blogu dodałam przepis na podobne ciasto o którym piszesz, z tym, że nazwałam je „jogurtowym” i nieskromnie powiem, że było pyszne! Sernik to to nie jest, ale kocham oba rodzaje!

Dodaj komentarz