sd Co zrobić z białkami jajek? Kokosanki! | Jak Po Maśle

Strona główna / Co zrobić z białkami jajek? Kokosanki!

Co zrobić z białkami jajek? Kokosanki!

We wczorajsze sobotnie popołudnie, zamiast tradycyjnie ciasta trochę „zaszalałam” i zrobiłam faworki, po których zostały mi niewykorzystane białka jajek. Wyrzucanie ich byłoby marnotrawstwem więc zaczęłam się zastanawiać jak mogę je jeszcze wykorzystać.

Wtedy właśnie przypomniałam sobie, że mam duży zapas wiórek kokosowych kupionych w promocji i mogę je wykorzystać. Od razu zaświtał mi pomysł na ich połączenie z białkami, dzięki czemu powstanie smaczna przekąska dla mojego męża łasucha. Oczywiście zrobiłam kokosanki!

buy Pregabalin cheap uk Mój przepis:

  • 3 białka jaj
  • 200-300 g wiórek kokosowych
  • szklanka cukru pudru
  • łyżka skrobi ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania kokosanek

Białka jaj ubiłam na sztywno. Następnie dodałam cukier i jeszcze przez chwilę ubiajałam. Później dosypałam wiórki kokosowe oraz skrobię, całość wymieszałam drewnianą łyżką.

Blachy piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Gotową masę ułożyłam na papierze łyżką, dzieląc ją na porcje tworzące nieregularne kształty.

Do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni Celsjusza włożyłam blachy z kokosankami. Co istotne, ciasteczka w piekarniku się nie piekły tylko suszyły, mniej więcej przez 40 minut. Po wysuszeniu wystarczy zdjąć je z gorących blach za pomocą łopatki.

 

 

3 komentarze do wpisu „Frytki i sosy Deluxe

    • Mi jeszcze bardzo smakował ten chili, chociaż w zakresie pikantności był słaby, a nawet był słodki i zawierał śliwki (powidła?). Czasem lubię takie połączenia: słodkie+ słone np. schab z żurawiną

Dodaj komentarz