Ciasto bananowe – Banoffiee Pie z kokosem

ciasto bananowe

Dziś będzie wyjątkowe ciasto: ciasto bananowe, znane jako banoffie pie. Inspiracją do przygotowania ciasta bananowego był konkurs margaryny „Kasia”. Dodatko mąż mąż od dłuższego czasu dopominał się o tartę, to miałam podwójny powód do jej przygotowania.

Ciasto przypomina słynne Banoffee Pie, ale moja tarta jest z kokosem, który wspaniale łączy się z delikatnymi bananami. Moja forma na tartę widoczna na zdjęciu ma 29 cm średnicy (IKEA, SMARTA 25,99 zł) i na taką podaję proporcje składników

Ciasto bananowe – składniki:

  • 125 g margaryny Kasia
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • puszka karmelu o smaku kokosowym (np.Helios)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g wiórek kokosowych
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 4 duże banany
  • sok z połówki cytryny

Połączyć mąkę pszenną, Kasię, żółtka, 2 łyżki cukru i proszek do pieczenia. Zagnieść gładkie ciasto, schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Formę na tartę posmarować tłuszczem i wylepić dno oraz boki na wysokość 3 cm. Piec 20 minut w temp 150 stopni z termoobiegiem (180 stopni bez termoobiegu). Po upieczeniu ostudzić.ciasto kruche

Z białek i pozostałego cukru ubić pianę na sztywno, pod koniec ubijania dodać dodać skrobie oraz wiórki. Upiec bezowo-kokosowy wierzch ciasta (140 stopni – 20 stopni) w takiej samej formie co ciasto.banoffie pie
Na wystudzone ciasto wyłożyć skropione sokiem i przepołowione banany, następnie rozsmarować karmel kokosowy i przykryć „bezową” czapką. ciasto bananoweciasto bananoweCiasto można posypać kakaem. Najlepiej smakuje za kilku godzinach jak całość nieco zmięknie, wtedy ciasto rozpływa się w ustach. Idealne do małej czarnej.

Dodaj komentarz