Ciastka przez maszynkę – tradycyjne

Te ciastka przypominają mi dzieciństwo, wtedy robiła je jeszcze moja babcia. Dziś, mimo receptury z tamtych lat, smak jest inny, ale równie dobry. Uwielbiam te ciastka ze względu, że mogą długo poleżeć i się nie popsuć. Idealne do kawy i podjadania.

Potrzebujemy:

  • 600 g mąki
  • 100 g margaryny
  • 100 g smalcu
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 4 żółtka

 

Margarynę pokroić nożem w kostkę (łatwiej będzie zagniatać ciasto). Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i odstawić na 2, 3 godziny w chłodne miejsce, aby ciasto stężało. Ciastka wyrabiać w maszynce z korbką i specjalną przystawką do ciastek.

Dodaj komentarz