Kruche ciasteczka z marmoladą

ciasteczka z marmoladą

Święta Bożego Narodzenia będą już zawsze kojarzyć mi się z babcinymi kocimi oczkami. Te ciasteczka z marmoladą były zawsze najważniejsze. Babcia zawsze robiła je z myślą o nas – wnukach. Wiedziała, że zjedzie się cała rodzina i oprócz makowca, ciastek przez maszynkę, sernika robiła wymarzone kocie oczka z konfiturą z czarnej porzeczki. Ile bym dała, żeby znów poczuć ich smak w ustach…

Nikt nie zrobi tych ciastek tak jak ona to robiła. Miałam zamiar spróbować sił w przepisie na te ciastka, ale zdecydowałam się, że zrobię inaczej, a może chcę zapamiętać tylko jedna wersję kocich oczek i aurę im towarzyszącą…?

Całkiem niedawno robiłam ciasteczka na pół z mąką razową, przekładane marmoladą z róży. Tym razem zrobiłam ciasteczka, które najpierw skojarzyły mi się właśnie z kocimi oczkami, a to za sprawą okienka, przez które wygląda nadzienie. Ciasteczka okazały się rewelacyjne!

Niezbędne składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 żółtka + 1 jajko
  • zapach waniliowy
  • marmolada
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić ciasteczka z marmoladą

Mąkę przesiać, w środek dodać posiekane nożem masło i rozdrobnić palcami mieszając z mąką. Dodać cukier, żółtka, jajko i zapach. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Uformować kulę i schłodzić przynajmniej 1 h w lodówce. Ciasto to charakteryzuje się specyficzną kruchą strukturą. Nie jest ciągnące, tylko kruszy się, a widać to nawet przy wałkowaniu.kruche ciasteczkaPo schłodzeniu, podzielić ciasto na części i wałkować, a następnie wycinać ciastka przy pomocy foremek. Ja użyłam foremek w kształcie księżyca. Piekarnik nagrzać do temp. 180° C. Ciasteczka piec około 10 minut.

ciastka z marmoladą
Gdy ciasteczka już ostygną przekładać je marmoladą lub dowolną gęstą konfiturą, a następnie przełożyć do puszki lub szklanej miseczki i nakryć ściereczką. Tak przygotowane ciasteczka odstawić i spożywać następnego dnia, wtedy aż rozpływają się w ustach. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. I to już wszystko, ciasteczka z marmoladą gotowe!

Jak wyszły moje ciastka z marmoladą…

Ciastka z marmoladą przygotowywane wg powyższego przepisu wyszły znakomicie. W tym roku mój mąż miał okazję spróbować je po raz pierwszy. Mówi, że bardzo mu smakowały, a ja mu wierzę. W końcu to sprawdzony przepis mojej babci.

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Chociaż Jak Po Maśle miał być tylko blogiem kulinarnym, to bardzo szybko stał się czymś więcej. Dzisiaj jest to miejsce, w którym dzielę się z Wami moją pasją do gotowania, szycia i fotografowania.

10 myśli na temat “Kruche ciasteczka z marmoladą”

  1. Te ciastka to mistrzostwo świata!! Są przepyszne dzisiaj piekłam je z 5cio letnim synkiem. Przełożone domowym dżemem z malin znikły w 15min :) Dziękuje za ten przepis i polecam:)

  2. Te ciastka to mistrzostwo świata!! Są przepyszne dzisiaj piekłam je z 5cio letnim synkiem. Przełożone domowym dżemem z malin znikły w 15min :) Dziękuje za ten przepis i polecam:)

  3. to dobry pomysł! w takim razie przełożę je tuż przed świętami a dziś zacznę wypieki :) dziękuję bardzo i wesołych świąt :)

  4. jak myślisz przez jaki okres czasu są one do spożycia? chcę zrobić takie ciasteczka na święta . . . dlatego zastanawiam się ile mogą poleżeć… z tydzień spokojnie?

    1. Hmm… Myślę, że aby nie zaczęły pleśnieć to tydzień – półtora powinny leżeć, chociaż swoją drogą w sklepach są czasem takie ciastka z marmoladą dostępne i leżą dłużej. Myślę, że od dziś do końca świąt spokojnie powinny poleżeć. Moje poleżały tylko 3 dni, bo zostały zjedzone.
      Albo teraz upiecz ciasteczka, a przełóż je za kilka dni. Ciastka miękną już w kilka godzin.
      Mam nadzieję, że pomogłam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.