Chłodnik koperkowy wg przepisu Siostry Anastazji

Lato zbliża się wielkimi krokami i każdy kolejny dzień jest coraz cieplejszy. Jest tak gorąco, że nie mam w ogóle ochoty na gorące potrawy, zupy, smażone mięsa itp. Nawet dania z grilla nie są tak kuszące, gdy słońce praży. W takie dni nie ma nic lepszego niż lekki chłodnik z warzywami. Tym razem przygotowałam chłodnik koperkowy na podstawie przepisu Siostry Anastazji, który tylko delikatnie zmodyfikowałam wg własnego gustu.

chłodnik koperkowy

Lato zbliża się wielkimi krokami i każdy kolejny dzień jest coraz cieplejszy. Jest tak gorąco, że nie mam w ogóle ochoty na gorące potrawy, zupy, smażone mięsa itp. Nawet dania z grilla nie są tak kuszące, gdy słońce praży. W takie dni nie ma nic lepszego niż lekki chłodnik z warzywami. Tym razem przygotowałam chłodnik koperkowy na podstawie przepisu Siostry Anastazji, który tylko delikatnie zmodyfikowałam wg własnego gustu.

Dla formalności dodam, że nie jest to artykuł sponsorowany. Bardzo cenię sobie przepisy Siostry Anastazji, mam wiele książek z tej serii i nie widzę powodu, aby się czasem tymi przepisami z Wami nie podzielić. :)

chłodnik koperkowy

Składniki

  • 0,5 l kefiru
  • 0,5 l jogurtu naturalnego
  • 5 rzodkiewek
  • 2 ogórki szklarniowe
  • jajka
  • pęczek zielonego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić chłodnik koperkowy

  1. Ogórki obierz ze skóry i umyj. Jednego ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a drugiego pokrój na plasterki.
  2. Rzodkiewkę umyj i zetrzyj również zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Warzywa posól, aby puściły sok. Po kilku minutach odlej sok, bo jest zbędny.
  4. Do warzyw dodaj jogurt naturalny oraz kefir.
  5. Dodaj drobno posiekany koper, posól i popieprz dla smaku.
  6. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 2 godziny.
  7. Jaja ugotuj na twardo.
  8. Podawaj w miseczce. Do jednej porcji chłodnika wystarczą 3-4 ćwiartki jajka.

W gorące dni nie ma nic lepszego niż chłodnik koperkowy. Sprawdzi się jako lekkie śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek. A Ty jaki chłodnik lubisz najbardziej?

chłodnik koperkowy

chłodnik koperkowy

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Chociaż Jak Po Maśle miał być tylko blogiem kulinarnym, to bardzo szybko stał się czymś więcej. Dzisiaj jest to miejsce, w którym dzielę się z Wami moją pasją do gotowania, szycia i fotografowania.

2 myśli na temat “Chłodnik koperkowy wg przepisu Siostry Anastazji”

  1. Bardzo ładnie wygląda ale mój Piotrek ma uczulenie na koperek więc chyba nie wykorzystam. A jak radzicie sobie z gorącem? Ja zrobiłam wczoraj sorbet gruszkowo truskawkowy ale tylko raz zmiksowałam więc nie był zachwycający a dziś zrobiłam truskawkowo bananowy i już zmiksowałąm dwa razy i jak to mój chrześniak powiedział „jest pysniutki” :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.