sd Chłodnik koperkowy wg przepisu Siostry Anastazji | Jak Po Maśle

get link Strona główna / Chłodnik koperkowy wg przepisu Siostry Anastazji

Chłodnik koperkowy wg przepisu Siostry Anastazji

Lato zbliża się wielkimi krokami i każdy kolejny dzień jest coraz cieplejszy. Jest tak gorąco, że nie mam w ogóle ochoty na gorące potrawy, zupy, smażone mięsa itp. Nawet dania z grilla nie są tak kuszące, gdy słońce praży. W takie dni nie ma nic lepszego niż lekki chłodnik z warzywami. Tym razem przygotowałam chłodnik koperkowy na podstawie przepisu Siostry Anastazji, który tylko delikatnie zmodyfikowałam wg własnego gustu.

Dla formalności dodam, że nie jest to artykuł sponsorowany. Bardzo cenię sobie przepisy Siostry Anastazji, mam wiele książek z tej serii i nie widzę powodu, aby się czasem tymi przepisami z Wami nie podzielić. :)

chłodnik koperkowy

Składniki

  • 0,5 l kefiru
  • 0,5 l jogurtu naturalnego
  • 5 rzodkiewek
  • 2 ogórki szklarniowe
  • jajka
  • pęczek zielonego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić chłodnik koperkowy

  1. Ogórki obierz ze skóry i umyj. Jednego ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a drugiego pokrój na plasterki.
  2. Rzodkiewkę umyj i zetrzyj również zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Warzywa posól, aby puściły sok. Po kilku minutach odlej sok, bo jest zbędny.
  4. Do warzyw dodaj jogurt naturalny oraz kefir.
  5. Dodaj drobno posiekany koper, posól i popieprz dla smaku.
  6. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 2 godziny.
  7. Jaja ugotuj na twardo.
  8. Podawaj w miseczce. Do jednej porcji chłodnika wystarczą 3-4 ćwiartki jajka.

W gorące dni nie ma nic lepszego niż chłodnik koperkowy. Sprawdzi się jako lekkie śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek. A Ty jaki chłodnik lubisz najbardziej?

chłodnik koperkowy

chłodnik koperkowy

4 komentarze do wpisu „Ciastka na jeden kęs – akcja kulinarna z nagrodą!

  1. jaka szkoda, w zeszłym tygodniu robiłam takie małe co nieco. Ale może coś wymyślę innego:)  

Dodaj komentarz