Bruschetta palce lizać!

bruschetta
Zdjęcie powyżej może być trochę mylące, bo chociaż widać na nim Jacka, to ja zrobiłam opisywane dzisiaj bruschetty. Czasem tak po prostu jest, że przychodzą znajomi, trzeba zająć się wieloma rzeczami i nie wiadomo w co ręce włożyć. W takich sytuacjach przerzucam na mojego męża te bardziej uciążliwe zadania. A co! W końcu od czegoś są ci mężczyźni! ;)

Niezbędne składniki

  • Bagietka
  • kilka pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • zielone oliwki
  • ser żółty
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Jak zrobić bruschetty

Przygotowanie tej przekąski jest dziecinnie łatwe. Zaczynamy oczywiście od pokrojenia na kawałki pomidorów oraz oliwek. Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie.

Ser żółty ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.

Bagietki kroimy na kromki i polewamy oliwą z oliwek, a następnie „podsmażamy” je na rozgrzanej patelni. Chodzi o to, aby się zarumieniły i zrobiły chrupkie.

Gdy bagietki zrobią się rumiane układamy na nich pomidory, oliwki i całość posypujemy serem żółtym.

Tak przygotowane bagietki wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Gotowe!

A teraz pytanie do wszystkich Pań. Jak często korzystacie w kuchni z pomocy swoich mężczyzn i jakie zadania im zwykle przydzielacie? :)

bruschetta

bruschetta

bruschetta

bruschetta

1 komentarz do wpisu “Test robota kuchennego REDMOND RFP-3907-E

  1. Jak blender radzi sobie z miksowaniem koktajli z liści? Są wyczuwalne ich kawałki czy miksuje na gładko?

Dodaj komentarz