Brokuły zapiekane pod beszamelem

Brokuły można spożywać na wiele sposób. Najmniej smakuje mi zupa krem, a najbardziej chyba w sałatce. Tym razem przygotowałam je w jeszcze inny sposób, bo upiekłam z sosem beszamelowym. Taka wersja może stanowić lekką przystawkę lub być dodatkiem do obiadu.

zapiekane brokuły pod beszamelem

Brokuły można spożywać na wiele sposób. Najmniej smakuje mi zupa krem, a najbardziej chyba w sałatce. Tym razem przygotowałam je w jeszcze inny sposób, bo upiekłam z sosem beszamelowym. Taka wersja może stanowić lekką przystawkę lub być dodatkiem do obiadu. Aby zapiec brokuły w sosie beszamelowym nie potrzeba posiadać wielkich umiejętności kulinarnych ani doświadczenia. Sos beszamelowy tak bardzo przeze mnie zapomniany, idealnie sprawdził się w tym daniu. Nie jest trudny nawet dla adeptów sztuki kulinarnej. Wystarczą 3 podstawowe składniki i przyprawy. Beszamel jest wprost stworzony do polania warzyw. Dzięki temu nie są mdłe czy suche i smakują nawet dzieciom.

Składniki na sos beszamelowy:

  • około 1-2 łyżek masła
  • około 1,5 łyżki mąki pszennej
  • ponad szklankę mleka
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

oraz świeży brokuł

zapiekane brokuły pod beszamelem

1. Brokuła opłucz i podziel na różyczki. Wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez 3 minuty. Odcedź.

2. W rondlu roztop masło. Uważaj aby się nie zagotowało.

3. Dodaj mąkę i wymieszaj. Wlej około 1 szklanki mleka i zamieszaj cały czas podgrzewając. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty dolej jeszcze mleka, jeśli zbyt rzadki, wsyp nieco mąki i wymieszaj trzepaczką.

4. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Mimo wszystko przepis wydaje ci się za trudny? Wypróbuj kremową bazę do jasnych sosów Winiary. Wystarczy dodać zawartość torebki do wody, zagotować i dodać śmietankę 12%. Na końcu doprawić gałką muszkatołową.

5. Tak przygotowanym sosem polej brokuły ułożone w naczyniu przeznaczonym do zapiekania.

6. Brokuły zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 190° C.

zapiekane brokuły pod beszamelem

 

A jakie są Wasze ulubione przepisy z sosem beszamelowym?

zapiekane brokuły pod beszamelem

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Chociaż Jak Po Maśle miał być tylko blogiem kulinarnym, to bardzo szybko stał się czymś więcej. Dzisiaj jest to miejsce, w którym dzielę się z Wami moją pasją do gotowania, szycia i fotografowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.