Home Blog Rozwiązanie konkursu! Patelnie Ambition trafią do….

Rozwiązanie konkursu! Patelnie Ambition trafią do….

5 min read
0
0

Nie było łatwo, ale udało się. Wybraliśmy trzy najciekawsze przepisy, których autorów nagrodzimy patelniami z serii Colour marki Ambition!

Zwycięzcom gratulujemy i jednocześnie dziękujemy wszystkim osobom, które wzięły udział w konkursie. Jeszcze nie raz będzie okazja do wygrania takich fajnych nagród na naszym blogu. :)

Zwycięski przepis nr 1

Zajmuję się hodowlą królików, mam też swoją działkę na której uprawiam warzywa, lubie przyrzadzac to co sama wyhoduje, „bez chemii..”Dlatego podaję przepis na:
Królika duszonego w winie z warzywami
4 nogi z królika, butelka białego wina półwytrawnego, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, pół korzenia selera, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól, 5 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki śmietany.
Przygotować zalewę: wino, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę i seler) połączyć w misce, dodać umyte udka i odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień wyciągamy udka z zalewy, obsuszamy, obtaczamy w mące i smażymy na patelni na oleju na złoty kolor. Nastęlnie zalewamy zalewą. Dusimy na małym ogniu ponad godzinę, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Na koniec dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Zwycięski przepis nr 2

Proponuję odrobinę luksusu – danie świetnie się nadaje do podania na romantycznej kolacji dla niepoprawnej dietetyczki wciąż dbającej o linię Emotikon smile
RISOTTO Z KURCZAKIEM I EGZOTYCZNYMI WARZYWAMI
Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła, wsypujemy ryż i pozwalamy, aby się trochę podsmażył, następnie wlewamy pół szklanki białego wina i pozwalamy, żeby odparowało. To samo robimy z bulionem, aż do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Dodajemy podsmażonego kurczaka oraz pokrojone w kostki mago oraz pestki z jednego granatu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Resztę wina podajemy w kieliszkach o zwężonej średnicy i wąskiej szyjce, nie zaszkodzą też świeże kwiaty na stole Smacznego!

Zwycięski przepis nr 3

Ryż smażony z jajkiem, kiełbasą i warzywami
Składniki:
100 g ryżu parabolicznego (1 torebka)
2 kiełbasy śląskie
1/2 czerwonej papryki
1/2 puszki kukurydzy
200 g pieczarek
2-3 jajka
sól, pieprz
oregano
bazylia
papryka słodka
odrobina oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie (należy uważać aby go nie rozgotować) i odstawiamy aby dobrze odciekł z wody. Pieczarki kroimy w półplasterki i dusimy do odparowania wody. Kiełbasę kroimy w półplasterki, paprykę w niewielką kostkę a kukurydzę osączamy z zalewy. Jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem, papryką i ziołami. Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy ryż i smażymy kilka minut mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy kiełbasę, paprykę, kukurydzę, pieczarki i smażymy razem jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy jajka i mieszamy cały czas aż się zetną i wymieszają z pozostałymi składnikami. Smacznego

Ze zwycięzcami skontaktujemy się niebawem mailem, aby ustalić szczegóły odbioru nagrody. :)

patelnia_taurus_9

Artykuł powstał we współpracy z marką Ambition.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Blog

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

🍯 MIÓD Chiński i z UE – trucizna czy zdrowie? Jak kupować?

Dziś będzie o miodzie, ale nie o jego niezwykłych właściwościach, bo o tym będzie innym ra…