Blog

Rozwiązanie konkursu! Patelnie Ambition trafią do….

Nie było łatwo, ale udało się. Wybraliśmy trzy najciekawsze przepisy, których autorów nagrodzimy patelniami z serii Colour marki Ambition!

Zwycięzcom gratulujemy i jednocześnie dziękujemy wszystkim osobom, które wzięły udział w konkursie. Jeszcze nie raz będzie okazja do wygrania takich fajnych nagród na naszym blogu. :)

Zwycięski przepis nr 1

Zajmuję się hodowlą królików, mam też swoją działkę na której uprawiam warzywa, lubie przyrzadzac to co sama wyhoduje, „bez chemii..”Dlatego podaję przepis na:
Królika duszonego w winie z warzywami
4 nogi z królika, butelka białego wina półwytrawnego, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, pół korzenia selera, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól, 5 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki śmietany.
Przygotować zalewę: wino, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę i seler) połączyć w misce, dodać umyte udka i odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień wyciągamy udka z zalewy, obsuszamy, obtaczamy w mące i smażymy na patelni na oleju na złoty kolor. Nastęlnie zalewamy zalewą. Dusimy na małym ogniu ponad godzinę, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Na koniec dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Zwycięski przepis nr 2

Proponuję odrobinę luksusu – danie świetnie się nadaje do podania na romantycznej kolacji dla niepoprawnej dietetyczki wciąż dbającej o linię Emotikon smile
RISOTTO Z KURCZAKIEM I EGZOTYCZNYMI WARZYWAMI
Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła, wsypujemy ryż i pozwalamy, aby się trochę podsmażył, następnie wlewamy pół szklanki białego wina i pozwalamy, żeby odparowało. To samo robimy z bulionem, aż do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Dodajemy podsmażonego kurczaka oraz pokrojone w kostki mago oraz pestki z jednego granatu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Resztę wina podajemy w kieliszkach o zwężonej średnicy i wąskiej szyjce, nie zaszkodzą też świeże kwiaty na stole Smacznego!

Zwycięski przepis nr 3

Ryż smażony z jajkiem, kiełbasą i warzywami
Składniki:
100 g ryżu parabolicznego (1 torebka)
2 kiełbasy śląskie
1/2 czerwonej papryki
1/2 puszki kukurydzy
200 g pieczarek
2-3 jajka
sól, pieprz
oregano
bazylia
papryka słodka
odrobina oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie (należy uważać aby go nie rozgotować) i odstawiamy aby dobrze odciekł z wody. Pieczarki kroimy w półplasterki i dusimy do odparowania wody. Kiełbasę kroimy w półplasterki, paprykę w niewielką kostkę a kukurydzę osączamy z zalewy. Jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem, papryką i ziołami. Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy ryż i smażymy kilka minut mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy kiełbasę, paprykę, kukurydzę, pieczarki i smażymy razem jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy jajka i mieszamy cały czas aż się zetną i wymieszają z pozostałymi składnikami. Smacznego

Ze zwycięzcami skontaktujemy się niebawem mailem, aby ustalić szczegóły odbioru nagrody. :)

patelnia_taurus_9

Artykuł powstał we współpracy z marką Ambition.

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top