Blog

Fabryka czekolady Wedel – nasze wrażenia i duuuużo zdjęć!

fabryka czekolady

6 grudnia tego roku uczestniczyliśmy w warsztatach w fabryce Wedel. Już samo zaproszenie było zachęcające, bo nie co dzień dostaje się jadalne powiadomienie o spotkaniu.Do Warszawy pojechaliśmy samochodem, a gdy zaparkowaliśmy na firmowym parkingu stała się niesamowita rzecz. Pomimo załamania pogody – śnieżycy, ostrego wiatru i Ksawerego który nawiedził tego dnia Polskę, to już na parkingu nasze nozdrza zaatakował intensywny zapach czekolady. Po wejściu do budynku aromat tylko zyskiwał na intensywności i słodkości. Na spotkaniu nie zabrakło tego co najlepsze. Oprócz produktów fabryki były serwowane wspaniałe przystawki, a do tego ciepła płynna czekolada do picia.

czekoladowa witryna

6 grudnia tego roku uczestniczyliśmy w warsztatach w fabryce Wedel. Już samo zaproszenie było zachęcające, bo nie co dzień dostaje się jadalne powiadomienie o spotkaniu. zaproszenie na warsztaty

Do Warszawy pojechaliśmy samochodem, a gdy zaparkowaliśmy na firmowym parkingu stała się niesamowita rzecz. Pomimo załamania pogody – śnieżycy, ostrego wiatru i Ksawerego który nawiedził tego dnia Polskę, to już na parkingu nasze nozdrza zaatakował intensywny zapach czekolady. Po wejściu do budynku aromat tylko zyskiwał na intensywności i słodkości.  Na spotkaniu nie zabrakło tego co najlepsze. Oprócz produktów fabryki były serwowane wspaniałe przystawki, a do tego ciepła płynna czekolada do picia.

fabryka czekolady

Zwiedzamy fabrykę czekolady!

Gdy już wszyscy się zebraliśmy – całe 40 osób, mogliśmy ruszyć do fabryki. Ze względu na przepisy prawa musieliśmy przyodziać peleryny, czepki i worki na obuwie. Tak zwarci i gotowi ruszyliśmy na podbój czekoladowej fabryki.

fabryka czekolady

Pierwsza z linii jaką zobaczyliśmy to linia czekolady o smaku tiramisu. Na poniższych dwóch zdjęciach pierwsza warstwa nadzienia.

jak sie robi czekolade

jak sie robi czekolade

Druga – biała warstwa nadzienia. Jeszcze tylko oblać tabliczki warstwą czekolady…

jak sie robi czekolade… i gotowe!

jak sie robi czekolade

Paleta czekolady? Jasne, biorę na pakę!!

fabryka czekolady

Druga linia czyli linia produkcyjna Ptasiego Mleczka była dużą atrakcją ze względu na to, że bardzo rzadko się zdarza aby odwiedzali ją zwiedzający. O robieniu zdjęć tym bardziej nie ma mowy. Tego dnia jednak, zarząd został przekonany i zostaliśmy wpuszczeni.Na poniższym zdjęciu widać wielkie ptasie mleczko czyli długi pas pianki. Wszyscy mieliśmy ochotę chociażby spróbować :)jak sie robi ptasie mleczkoCięcie pianki na paski.jak sie robi ptasie mleczkoPtasie mleczko bez czekolady. Mmmm…jak sie robi ptasie mleczkoKąpanie w czekoladzie pianek.jak sie robi ptasie mleczkoNa kratkach ociekowych nadmiar czekolady spływa z pianek. Dzięki temu każda czekoladka jest identyczna.jak sie robi ptasie mleczkoTych kilka brakujących ptasich mleczek to nie my ;)jak sie robi ptasie mleczko„Ręce robota” biorą po 6 sztuk i układają do pudełka. Wiedzą skąd, wiedzą ile, wiedzą gdzie. jak sie robi ptasie mleczkoPtasie mleczko niegdyś było przykryte kartonikiem, ale testy konsumenckie wykazały, że zapach papieru dominuje nad zapachem czekolady i w związku z tym każde pięterko Ptasiego Mleczka jest zabezpieczone folią.jak sie robi ptasie mleczko Naszym przewodnikiem po fabryce był Pan Witold Ziobrowski – dyrektor zarządzający firmy Wedel!jak sie robi ptasie mleczko

Czekoladowa witryna

Nie mniejsza atrakcja czekała nas, gdy wychodziliśmy z Fabryki Przyjemności. Otóż tego dnia została ukończona czekoladowa witryna. czekoladowa witrynaczekoladowa witrynaczekoladowa witrynaczekoladowa_witryna_doubleczekoladowa witryna

Warsztaty z dekorowania

A na koniec zdjęcia naszych prac, które wykonaliśmy podczas warsztatów z dekorowania. Okazało się, że dekorowanie czekoladowej bombki wcale nie jest takie łatwe, jak nam się początkowo wydawało :)

SONY DSC

Zagadka: Jak myślicie, którą bombkę zrobił Jacek, a którą ja? :)

SONY DSC

9 komentarzy

9 Comments

  1. Facebook User

    17/12/2013 at 21:18

    Ale Wam zazdroszczę! Ślinka cieknie na sam widok tego wszystkiego a już szczególnie tego morza ptasiego mleczka!

    • jakpomasle

      jakpomasle

      18/12/2013 at 00:05

      apetyt mieliśmy, ale po zwiedzaniu czekał na nas zastawiony stół :)

  2. Natalia

    12/12/2013 at 18:25

    zjadłabym to wszystko najwyzej bym sie w drzwiach nie zmiescila i zaprzepascila te pare kilo ktore udalo mi sie zgubic

    • jakpomasle

      jakpomasle

      12/12/2013 at 18:49

      My jeszcze o dziwo nie zjedliśmy wszystkich słodyczy, które dostaliśmy, a było tego dwa zestawy (w skład zestawu wchodzi: torcik, bombka 300g, ptasie mleczko i 2 czekolady).
      Teraz po kosteczce miareczkuję to szczęście :)

      • Natalia

        12/12/2013 at 21:29

        heh no ja też bym wszystkiego nie zjadła na raz :) choć czekoladą też dziś się raczyłam ale z terravity :) Smacznego :)

  3. aneta

    11/12/2013 at 22:46

    Stawiam, że Jacek zrobił bombkę z napisem. Super wycieczka, zazdroszczę :-)

  4. nathaliae

    11/12/2013 at 13:53

    Super sprawa taka wycieczka, zazdroszczę Wam :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      11/12/2013 at 22:28

      My byliśmy na warsztatach w piątek, a podobno były też dla zwykłych ludzi w sobotę. Nie wiem kiedy dokładnie ogłaszali, ale wejściówki do fabryki rozeszły się w 10 minut!

      • nathaliae

        12/12/2013 at 12:11

        Wcale mnie to nie dziwi ;)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top