Bimber na własny użytek – legalny czy nie?

Po dziś dzień w wielu polskich domach można znaleźć aparaturę do pędzenia bimbru. Najczęściej są to pozostałości po okresie PRL, kiedy produkowany bimber na własny użytek był nielegalny, a tym samym surowo karany. W tamtych czasach była ograniczona dostępność alkoholu na rynku, więc Polacy musieli jakoś sobie radzić.

Współcześnie wytwarzanie samogonu wynika z tradycji i ekonomii, ponieważ taki alkohol jest dużo tańszy niż legalny z akcyzą. Czasy się zmieniły, ale w dalszym ciągu jego wytwarzanie bez zarejestrowanej działalności i odpowiedniej koncesji jest nielegalne.  Jednak orzecznictwa często mówią o małej szkodliwości czynu, a niektóre postępowania są umarzane. Ustawowo mniejszy jest wymiar kary dla „producenta” na małą skalę, a inny dla osoby produkującej znaczne ilości… Jednak niezależnie od skali produkcji zawsze następuje konfiskata sprzętu i aparatury do produkcji.

Produkcja alkoholu w domu

„Art. 44. 1. Kto bez wymaganego wpisu do rejestru wyrabia lub rozlewa napoje spirytusowe, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
2. Kto dopuszcza się czynu określonego w ust. 1 w stosunku do napojów spirytusowych o znacznej wartości, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.”

W związku z powyższym nadal PRODUKCJA BIMBRU JEST NIELEGALNA!

Dlaczego bimber powinien być legalny?

Nie zamierzam robić tutaj promocji produkcji i picia alkoholu, jednak uważam, że wytwarzanie bimbru powinno być zalegalizowane. Skoro można legalnie wytwarzać domowe wino oraz piwo, to na logikę, produkcja mocniejszych alkoholi takżę powinna zostać zalegalizowana. Im mniej koncesji, zezwoleń i ogólnie pojętej ingerencji państwa w życie obywateli, tym lepiej. Oczywiście legalizacja domowej produkcji wiązałaby się zazwyczaj z handlem wytworzonym alkoholem. Jeśli taki wybór podlegałby kontroli jakości, to czemu nie?

Legalny handel bimbrem

Jako potencjalny nabywca trunku wytworzonego w ten sposób, oczekuję produktu bezpiecznego, takiego, który spełnia normy i nie szkodzi zdrowiu ani życiu (tak, wiem że piszę o alkoholu, ale to również środek spożywczy, a kontekst jest w rozumieniu ustawy o bezpieczeństwie żywności z 2006r.). Dlatego też oferowane trunki byłyby kontrolowane pod względem jakości przez instytucje badawcze, a cała odpowiedzialność za produkt spoczywałaby na producencie (dokładnie jak w przemyśle spożywczym). Ograniczenie co do ilości produkcji powinno wynikać z obowiązku założenia działalności gospodarczej (lub rolniczej).

Bimber na własny użytek

Dlaczego by nie? Jestem za, ale tylko i wyłącznie na własną odpowiedzialność.

W dzisiejszych czasach wiele robimy sami: kosmetyki, strugamy meble, (znów) pieczemy chleb, sadzimy ziemniaki. Dlaczego ustawodawstwo zabrania nam wytwarzania trunków na własne potrzeby i na własną odpowiedzialność? Obecnie i tak większość „bimbrowników” produkuje właśnie na własne potrzeby.

Domowa produkcja vs. przemysłowa

Teraz bardzo istotna sprawa. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że domowe nie zawsze znaczy lepsze!
Otóż przemysłowa produkcja np. wódek, oleju czy innych produktów pozwala otrzymać „czystszy” produkt niż w domowym zaciszu. Parafrazując może to oznaczać „mniej szkodliwy, ale i o mniejszej wartości odżywczej”.
Druga sprawa to kontrola jakości wyrobu. W przemyśle spożywczym oferowane wyroby są standaryzowane. Oznacza to, że każda butelka soku czy opakowanie makaronu będzie takie same w smaku niezależnie od partii produkcyjnej (o tych samych parametrach jakościowych). Nie ważne czy kupimy teraz czy za pół roku, czy lato było słoneczne czy deszczowe. Produkty mają (powinny mieć) ten sam standard. Podobnie jest z domowym wyrobem alkoholu. 

Jak legalnie wytwarzać alkohol w warunkach domowych?

Zgodnie z prawem na własny użytek możemy produkować piwo, wino, miód pitny, cydr i perry, rum, whisky, okowitę, brandy, wódkę, gin i likiery. W przypadku wymienionych mocniejszych trunków możemy je wytwarzać tylko na bazie alkoholu z akcyzą. Dlatego należy pamiętaż, że wytworzenie whisky na bazie destylatu domowej roboty jest nielegalne.

Gdzie kupić sprzęt do wytwarzania bimbru?

W celach kolekcjonerskich oczywiście ;)

A tak poważnie to posiadanie sprzętu do wytwarzania bimbru nie jest czynem nielegalnym. Analogiczna sprawa jest z produkcją wyrobów tytoniowych – także jest to nielegalne, jednak w każdym kiosku Ruchu można nabyć tytoń i maszynki do skręcania papierosów.

Zatem gdzie kupić destylator?

Najlepiej od producenta – czyli prosto z Chin!

Przykład destylatora o pojemności 12 l. Koszt zakupu to 140$ + wysyłka do Polski 51$ czyli razem około  640 zł. Warto zamówić, gdy jest niski kurs dolara czyli właśnie teraz!

Po zakupie sprzedawca wysyła na maila receptury (szczegóły w ofercie).

LINK DO ZAKUPU —>>>  http://got.by/29toow

destylator do bimbru

A jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Z tym bimbrem to ciekawa historia, prawda? Niby nielegalny, a na każdym weselu bez problemu jest dostępny. Nikt oficjalnie nie produkuje tego trunku, ale każdy wie gdzie i jak można go zdobyć. Zastanawiające…

Jestem ciekawa Waszej opinii. Czy wytwarzanie na własne potrzeby alkohole etylowego powinno być karalne? Dla mnie (technologa) każdy proces otrzymywania środka spożywczego jest fascynujący. Uważam, że wszystko jest dla ludzi, byle w rozsądnych ilościach. Bimber również.

 

Bibliografia:
USTAWA z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina

Młody Jurysta, Nr 2, Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego, Warszawa, czerwiec 2016

3 komentarze do wpisu „Włoska uczta czyli pappardelle z łososiem

  1. Mniam uwielbiam kuchnie włoską ale to świństwo z winiary bym wyrzucila :P ;) Pozdrawiam cieplo fajnie razem wygladacie

Dodaj komentarz