Bezy z sokiem – przepis z książki IKEA Fika

Wczoraj Jacek zrecenzował książkę „Fika” (więcej tutaj), a tymczasem dzisiaj ja prezentuję pierwszy przepis z owej książki. Często zostają mi białka, wtedy je zamrażam po 2-3 sztuki i wyjmuję w najmniej oczekiwanym momencie zaskakując rodzinę bezami!

Tym razem w oko wpadły mi bezy z sokiem. Jak napisał Jacek, książka zachwyca swoimi fotografiami i tak zachęcona wysuszyłam blachę bezików.

bezy z sokiem

Składniki:

  • białka z 2 jajek
  • 100 g cukru pudru
  • 4-5 kropli soku z cytryny lub octu
  • sok z malin (lub inny)

Piekarnik rozgrzać do 100-125° C. Białka wlać do suchej miski i ubić z sokiem z cytryny na sztywną pianę.

Dodać cukier i delikatnie wymieszać. Tak przygotowana masę włożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskać ciastka na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.

Aby zabarwić bezy należy na każdą z nich nalać kilka kropel soku i delikatnie zamieszać łyżeczką. Ja nie mieszałam moich bez, bo nie chciałam popsuć ich kształtu.

bezy z sokiem

Przez wiele lat pieczenia różnych ciast nie miałam w swojej kuchni rękawa cukierniczego. Jest to sprzęt który rzadko był mi potrzebnym, a ja potrafiłam się bez niego obejść. Niedawno piekłam tort (klik) i pomocna była mi mini szpryca. Jednak to nie to samo co rękaw…, aż w ubiegłym miesiącu podczas zakupów w Ikea natrafiłam na fajny zestaw: rękaw, końcówki metalowe, płytka z ząbkami do ozdabiania mas tortu oraz żyłka do przecinania biszkopta. No znalazła kura złote ziarno! A cieszyłam się (i dalej się cieszę) jak dzieciak, że taki zestaw mi się trafił. Tak się stałam posiadaczką rękawa i mogę spokojnie wyciskać te swoje bezy :)

bezy z sokiem

W książce piszą, aby bezy piec na środkowej półce aż będą łatwo odklejać się od papieru i „powinno to trwać około 45 minut”. U mnie było to dłużej, a po upieczeniu Jacek powiedział: „Lepsze niż sklepowe”!

 

 

7 komentarzy do wpisu „Naleśniki z kiwano

  1. Nie miałam okazji takiego „cudaka” próbować i szczerze powiedziawszy nie wiedziałam że takie coś istnieje ;)
    Jak to smakuje ?
    Pozdrawiam :)

    • Kiwano to rodzaj ogórka i właśnie ma podobny smak, ale trochę zbliżony do owoców kiwi i melona, zapach bananowy. Stad też wzięła się nazwa: kiwi+banan = kiwano.
      Przyznaję, że smak jest oryginalny, ale osobiście wolę melona :)

          • Narosło tego u mnie mnóstwo! Nie zrywałam, ponieważ owoce były jeszcze zielone i tylko pojedyncze zaczynały przyjmować barwę pomarańczową. 2 dni temu zerwałam 2 owoce i przyniosłam do domu – w domu szybciutko spomarańczowiały:) Dziś zerwałam resztę, bo nocą mieliśmy juz minusową temperaturę i wszystko, co jeszcze było na działce przemarzło. Kiwano na szczęście nie! Może dlatego, że 2 dni temu przykryłam je włókniną. Na razie jeszcze nie próbowałam owoców, ale wyglądają rewelacyjnie. Obawiam się, że smak mnie nie zachwyci. Zobaczymy:)

          • Powiem szczerze, że rewelacji nie ma. Kiwano to głównie nasionka. Do naleśników chyba można każdy owoc podać, stąd moja propozycja. Mając więcej owoców odważyłabym się przygotować jakąś konfiturę.
            Dobra wiadomość to taka, że kiwano długo, a nawet bardzo długo poleży w kuchni. Ja do tej pory mam jedną sztukę na blacie i jest pomarańczowo – żółte.

Dodaj komentarz