Barszcz czerwony czysty zakwaszany w 5 dni

barszcz czerwony

Od jakiegoś czasu zbierałam się do przygotowania tego przepisu na barszcz czerwony czysty. Receptura pochodzi z książki napisanej przez pewną polską aktorkę (ur.1948). Sama bym nie kupiła tej pozycji, ponieważ pani ta nie jest moją ulubioną aktorką teatralną czy filmową. Książkę posiadam od przeszło 6 lat, a była prezentem od mojego obecnego męża. Bardzo podoba mi się w niej tematyczny podział potraw i tam właśnie pani Bożena proponuje barszcz czerwony zakwaszany. Czy już wiecie, kim jest aktorka i autorka mojej książki?

Ugotowanie tego barszczu od przygotowania do podania zajęło mi 5 dni. Głębia smaku domowego barszczu z buraków jest warta każdego dnia oczekiwania na tą zupę.

Składniki barszczu czerwonego

Składniki podaję według receptury. Mój barszcz ugotowałam z połowy składników. Przepis dopasowałam do swoich potrzeb i taką wersję przedstawiam.

  • 3-3,5 kg buraków
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ocet lub kwasek cytrynowy
  • przegotowana woda
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • cukier do smaku

Jak przygotować barszcz czerwony

Buraki umyć, obrać pokroić i plastry wrzucić do garnka, w którym będzie gotowany barszcz razem z liściem laurowym, zielem angielskim. Posolić i dodać ocet. Ile octu? W przepisie nie ma słowa o jego ilości, ja dodałam około 2-3 łyżki stołowe. Tak przygotowane buraki zalać przegotowaną wodą i pozostawić na kilka dni.

barszcz czerwony

W tym czasie nasze buraki będą puszczały sok. 4 dni później zagotować całość, zebrać szumowiny i na małym gazie gotować przez 1 godzinę. Odstawić. Następnego dnia ponownie zagotować, odcedzić, można przelać buraki gorącą wodą. Pod odcedzeniu, spróbowałam plasterek buraka, bo bardzo je lubię, ale nie były zbyt smaczne przez ocet. Po odcedzeniu, trzeba je po prostu wyrzucić. Dodać sól, pieprz, cukier oraz czosnek. Na samym końcu dodałam również szczyptę majeranku.

Tak ugotowany barszcz czerwony ma piękny, prawie czarny kolor, a smak… smak jest głęboki i pachnie prawdziwymi burakami. Nieporównywali z gotowymi koncentratami barszczu, jakie możemy kupić w sklepach. Gorąco polecam!

Poniżej zdjęcie również opisywanego barszczu. Sprawdź także mój przepis na pyszne uszka z grzybami.

barszcz czerwony

9 komentarzy do wpisu „Ciasteczka owsiane (z rodzynkami) – prosty przepis

  1. Nie „ów” ciasteczka, tylko „owe ciasteczka”, jak już. „Ów” używa się do rodzaju męskiego liczby pojedynczej.

Dodaj komentarz