Strona główna Akcja partnerska Leszcz na talerzu, czyli dlaczego warto jeść ryby

Leszcz na talerzu, czyli dlaczego warto jeść ryby

10 minut czytania
0
0
grillowana ryba leszcz

W zdrowej diecie powinny znajdować się ryby, po które powinno się sięgać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Polacy najczęściej wybierają pstrąga, dorsza, łososia, zapominając, że jest jeszcze leszcz, który jest rybą nie tylko bardzo zdrową, ale i bardzo smaczną.

Nie wszystkie ryby są zdrowe, zatem planując posiłek, warto pod uwagę wziąć tylko te, które mają dużo wartości odżywczych, a przy tym hodowane są w czystych wodach. Do takich ryb zalicza się między innymi leszcz, który ma wprawdzie tłuste mięso, ale to właśnie dzięki niemu bogaty jest w kwasy tłuszczowe omega-3, białka, minerały i tłuszcze, przez które tę rybę warto wprowadzić do codziennej diety.

Kilka faktów o leszczu

Leszcz to słodkowodna ryba należąca do rodziny karpiowatych. Występuje w niemal całej Europie, zachodniej Azji oraz w polskich dużych jeziorach, rzekach nizinnych i w przybrzeżnej strefie Bałtyku. Ulubioną miejscówką są słabo zasolone wody strefy przyujściowej o słabym nurcie i mulistym dnie. Jego aparat gębowy przystosowany jest do zasysania mułu, dzięki czemu sprawnie żeruje w poszukiwaniu pokarmu, żłobiąc doły osiągające nawet 10 metrów głębokości.Osobniki dorastają do 5-6 kilogramów masy ciała i do 80 centymetrów długości. Przeciętnie jednak najczęściej łowi się sztuki maksymalnie 3-kilogramowe, nie oznacza to jednak, że większe się nie trafiają – rekord Polski wynosi 6,9 kilograma i 76 centymetrów (źródło: Wiadomości Wędkarskie).

Ryba leszcz nie jest objęta ochroną gatunkową, łowiona jest przez cały rok, dzięki czemu jest łatwo dostępna. Sezon na leszcza przypada na połowę sierpnia i cały wrzesień, ponieważ wtedy ryby żerują właściwie całą dobę.

Leszcz – wartości odżywcze

Wartości odżywcze leszcza zależą między innymi od płci i wieku, warunków siedliska i dostępności żywności oraz sezonu, w którym ryba została złowiona. Standardowo 100 gramów (105 kcal) jadalnej części leszcza zawiera: 17,1 g białka, 55 mg cholesterolu, 4,4 g tłuszczu, 77 g wody i 0,9 g kwasów tłuszczowych. Mięso zawiera sporo składników biologicznych, które odgrywają istotną rolę w organizmie człowieka, jak na przykład fosfor, potas, wapń 25 mg, magnez 30 mg, sód, oprócz tego cenne witaminy jak A i PP oraz niewielkie ilości witamin C, B1, B2, E i D.Leszcz uważany jest za świetny zamiennik mięsa, który ma właściwości przeciwutleniające, antyseptyczne i przeciwzapalne. Wpływa ponadto na zmniejszenie ilości cholesterolu we krwi, poprawia ogólną kondycję skóry, a jego regularne spożywanie może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi oraz zaburzeń hormonalnych. Warto wiedzieć, że leszcz jest stosowany w medycynie do produkcji leków zawierających insulinę i pankreatynę, a jego kawior znaleźć można w maseczkach na twarz.

Leszcz w kuchni

W sklepach można znaleźć rybę w różnych wersjach: mrożonej, świeżej, patroszonej czy w postaci filetów, dzięki czemu można przygotować niemal każdy rodzaj potrawy. Każda z tych wersji ma swoje zalety, na przykład tusze niezwykle łatwo obrabia się termiczne, zatem będą idealne dla osób niewprawionych w przyrządzaniu ryb. Warto sprawdzić, która wersja będzie idealna do pieczenia, a która do smażenia – sprawdzisz to na stronie: https://www.makro.pl/swiat-produktow/ryby-makro/ryby-slodkowodne/leszcz.

Leszcz jest rybą o dużej zawartości drobnych ości, co może utrudnić filetowanie i jedzenie, dlatego niektórzy kucharze rekomendują maczać leszcza w occie lub wędzić rybę, dzięki czemu ości miękną i nie utrudniają konsumpcji. Mięso jest delikatne w smaku, do tego ma skłonność do rozpadania się, dlatego głównie rybę się smaży lub piecze. Można również przygotować tradycyjny przysmak odpowiedni również dla dzieci, to jest zamarynować rybę w zalewie octowej z dodatkiem marchwi i cebuli. Smak ryby jest przyrównywany do karpia, a jeśli ryba jest świeża i z dobrego źródła, na pewno będzie pyszna. Przy zakupie warto zwrócić uwagę, czy oko ryby jest błyszczące i wypukłe, a łuska jednolita. Mięso musi być zwarte i sprężyste, a sama ryba powinna mieć średnio intensywny zapach.

Przepisy na leszcza

Jako standardowe dodatki do leszcza używa się cebulę, paprykę, marchew oraz świeże warzywa. Najlepiej komponuje się z takimi przyprawami jak czosnek i natka pietruszki, które doskonale podkreślają smak pieczonego mięsa. Wielbicielom dań zdrowych i warzywnych do gustu powinien przypaść leszcz z grilla pieczony z dodatkiem masła, soku z cytryny oraz z gałązką kopru.

Najpopularniejszym przepisem, który dominuje w polskiej kuchni, jest leszcz w panierce. Rybę bardzo łatwo się przygotowuje, a dzięki temu, że korzysta się z nacinanych filetów, ości nie są wyczuwalne. Wystarczy właściwie pokroić rybę na około dwucentymetrowe kawałki i każdy kawałek obtoczyć w mące z jajkami i przyprawami. Innym daniem jest leszcz w chrzanie, które jest daniem niewymagającym nakładu czasu i umiejętności. Dzwonki leszcza układa się rondlu, zalewa roztopionym masłem z bulionem, dodaje starty chrzan i dusi na małym ogniu przez 10 minut, dodaje się śmietanę, i dusi następne 20 minut. Na koniec przyprawia się solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Leszcz to doskonała ryba, która doczekała się nawet swojego święta. W sierpniu w Nowym Warpnie (powiat policji) odbywa się tradycyjny festyn pod nazwą Święto Leszcza. To skłania do wniosku, że ryba ta na dobre powinna zagościć na talerzach, nie tylko od święta.

Wczytaj więcej podobnych artykułów
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Akcja partnerska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *