Młoda kapusta z koperkiem

Od dawna nie mogłam doczekać się aż kupię wiosną młodą kapustę. Ten smak, ta chrupkość… Młoda kapusta jest idealna do przygotowania z koperkiem – koniecznie świeżym!

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • pęczek świeżego koperku
  • sól
  • 2 łyżki śmietany 18%

Kupiłam dość małą główkę, wyszły z niej 2 większe porcje lub 3 małe. Wykonanie tego przepisu jest banalnie proste. Kapustę obieram z wierzchnich liści, spłukuję wodą, wycinam głąb (zjadam:)  i grubo siekam.

Posiekaną kapustę wrzucam go garnka – wrzucam aż będzie wystawać z garnka, ponieważ w trakcie gotowania „usiądzie”, dodaję pół szklanki wody. Gotuję pod przykryciem kilka minut. Pod koniec gotowania dodaję sól i 2 łyżki mąki oraz posiekany koperek.

Teraz tylko jeść! Można samodzielnie albo do mięska i ziemniaków.

 

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Chociaż Jak Po Maśle miał być tylko blogiem kulinarnym, to bardzo szybko stał się czymś więcej. Dzisiaj jest to miejsce, w którym dzielę się z Wami moją pasją do gotowania, szycia i fotografowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.